Great ocean road åt andra hållet

Nu är vi tillbaka i Melbourne igen efter en tripp längs med great ocean road. Den här gången stannade vi på fler ställen och tog kort. Vi åkte till Portland som är delstaten Victorias födelsestad. De har ett väldigt fint fyrtorn som ligger på cape Nelson och den heter så lämpligt Lord Nelson lighthouse.


Sen bar det vidare mot port campbell national park och de tolv apostlarna bla. Det är klippor av kalksten och de är miljoner år gamla, där man tydligt ser åldersränderna och erosionen från vinden och havet. Det är fullt med turister som åker längs med och tittar och tar kort, som tur är syns de inte på korten.
Det finns ett ställe där man kan gå ner på stranden och gå lite närmare men Moa hade tröttnat på oss som gick in och ut i bilen så vi hoppade det.

I stället åkte vi vidare till Apollo Bay och åt middag, bestående av fish&chips.







Nu när vi är i Melbourne är planen att åka till Dandenong mountains som ligger lite norr om Melbourne och åka till Yarra valley och prova mer viner. När vi sen åker mot Sydney åker vi till Philip Island och turistar lite där.

Idag är det 33 grader och 23% luftfuktighet så det är ökenhett även här. Häromdagen hade vi i och för sig 40 grader och 20 % luftfuktighet så det är svalt i jämförelse. Det blir inte mycket annat gjort då än köpcentrum med AC.

Kram till er alla så länge till nästa gång.

två av de tolv apostlarna


South australia winecountry

Då har vi gjort en liten del av Barossa valley, Eden valley och McLaren Vale med vingårdar som Wolf Blass, Penfolds, Jacobs Creek, Saltram, Yalumba och Hardys. Området ligger en timme med bil utanför Adelaide. Det är självklart många många fler än de jag nämnt, men dessa är de vi har hemma i Sverige. Det är enorma vingårdar med gröna frodiga vinrankor som man åker förbi, där landskapet runt om är bränt och kalt. Det påminner lite om den afrikanska savannen. När vi gick ut ur bilen slog den torra hettan mot oss, 36 grader och ökentorrt så det var en fröjd att komma in i gårdarnas svala cellar door där vi  provade vinerna. Vi provade en massa olika viner såsom riesling, viognier, chardonnay, sauvignon blanc, grenache, shiraz, merlot, cabernet sauvignon och pinot noir. Det var roligt i många anseenden, dels att se en del av vingården av det vinet vi faktiskt dricker och dels att få lite bakgrund och info från sommeliererna på gården. Det är helt gratis att prova deras viner, så det enda som kostar är om du köper flaskor eller om du äter lunch för det kan de ta betalt för!

De varierade i prisklass allt från 150 kronor flaskan till 1300 kronor flaskan. Den för 1300 var en '03 Penfolds Magill Estate shiraz. Mattias smakade den eftersom jag får migrän av shiraz. Jag sippade lite av den och smaken var nog det bästa jag känt, pepprig med mycket bär och smaken höll sig kvar länge i munnen. Tom efter en halvtimme i bilen kunde man känna smaken av den. Helt fantastisk!

Att ha Moa med på vingårdar gick jättebra. Hon tyckte det var skoj med alla som pratade med henne, så hon var väldigt nöjd. Moa är nog för sin ålder expert på viner vid det här laget.

I kväll körde vi tillbaka mot Mount Gambier och åker genom Limestone Coast som går inåt landet istället för längs kusten. Där körde vi igenom ännu fler vingårdar med vinfält som är större åkrarna hemma. Grönt, frodigt och inte så kargt som längre norrut. Det man kan tänka på är ju i och för sig att Barossa valley ligger runt bergen utanför Adelaide och efter det ligger the outback så det är inte så konstigt att det är torrt. Lindemans har fält här, Penfolds likaså och en hel del andra. Det är ett kallt klimat här så det är mycket riesling och shiraz, kallt såsom i genomsnittstemperatur. Det blir minusgrader på vintern och det är relativt kallt på sommarnätterna.

Det var fantastiskt härligt att ha sett det, fått smakat det och framförallt upplevt det. I morgon bitti bär det av till Great ocean road igen och turista lite, sen vidare till Melbourne och Yarra valley för mera viner.

Kram och god natt till er alla!!

Vinprovning i Adelaide

Bilresan från Mount Gambier till Adelaide tog ca fyra timmar. Under den tiden hann vi inse vilket otroligt kargt landskap vi körde igenom. Vi tog inlandsvägen (rekommenderas inte för er som kommer ha vägarna förbi). Från att ha sett det gröna frodiga Queensland och New South Wales till Victoria och nu ett utbränt kalt landskap med enorma boskapshjordar som går på de gula ängarna. Vi körde förbi skyltar vid infarter som snällt välkomnar oss till "the station" så det är inga småytor bönderna här har att röra sig på.

Vi kom fram till Adelaide på eftermiddagen igår och gick ut för att äta middag i stort sett på en gång. Sen gick vi runt en stund men kände rätt fort att vi nog gärna gick tillbaka till hotellet och ta det lugnt. Det blev en tidig kväll.

Idag vaknade vi och gick ut till en stekande het stad. Det var lite moln på himlen och 29 när vi gick ut vid halv tio och ökentorr luft. Det hann bli 36 innan dagen var över. Vi tog oss från hotellet till National wine centre of Australia som ligger i city i anslutning till botaniska trädgården. Det är ett samarbete mellan Adelaide stad, University of Adelaide, Adelaide hills, Barossa valley och Adelaide turism. Där lagrar de en flaska av varje årgång från varje vinproducents viner i regionen. Vi gick en tur runt deras vinutställning. Den visar ett urval av druvor som odlas mest i regionen, och även en 150 år gammal vinranka som anses vara den äldsta i världen. Australien har klarat sig relativt bra när det kommer till sjukdomar hos vinrankorna, därför har den kunnat bli så gammal. De hade även korkar från olika tider, glas som används för vilka viner, olika flaskor som använts genom åren och två jätteväggar med etiketter från varje producent som finns i regionen. Det finns en hel del ska jag säga.

Vi avslutade med vinprovning. De vi drack var två olika provningstyper där den ena bestod av '09 hewitson lulu sauvignon blanc, '08 mountadam chardonnay, '07 mollydooker two left feet (cabernet, merlot, shiraz) och den andra bestod av '01 wolf blass white label chardonnay, '06 yangarra high sands grenache och '05 green point shiraz. Alla var väldigt smakrika och det var lätt att hitta de dofter och smaker som beskrevs på informationsbladet man fick med. Vinnaren för mig blev dock yangarra grenache för att jag är så barnsligt förtjust i blåbär. Mattias vinnare blev klart green point shiraz. Moa blev vinnare hos servitriserna.

Efter det gick vi och tog en glass och vandrade hemåt genom stan. En rätt mysig stad, men underlig på något sätt. Sist jag var här kände jag inget speciellt för den och det är samma sak denna gången. Mysig men rätt intetsägande och lite sömnig.

I morgon bär det av till Barossa valley för mera vinprovning.

Så till nästa gång, kramar från ett hett Adelaide

Moa plockar blommor i St Kilda botaniska trädgård


Moa framför operahuset


Moa på balkongen


Moa i Sydney


Great ocean road

Nu är vi i Mount Gambier över natten. Vi åkte från Melbourne i morse för att åka Great ocean road. Det hade regnat kraftigt tidigare och det var lera på vägen som hade rasat från bergväggen, så så värst härlig väg var det inte tyvärr men det var inget som drabbade oss mer än så. Vi åkte förbi gigantiska får och kofarmar (vi pratar hundratals djur i samma hage), längs med kusten och genom små städer. Vi stannade och lunchade i Apollo Bay, och det fick mig att tänka på förra gången jag åkte här med Camilla och Marianne när vi pluggade här. Campingstället låg kvar, men mycket annat var annorlunda.

Fast jag måste säga en liten sak, för att heta Great ocean road så åker man på förvånansvärt lite havsväg. Det är en bit vid tolv apostlarna och London bridge men annars är det genom skog och ängar. Så det kanske vore mera passande om den skulle heta "a bit of ocean road".

Vi stannade till vid de tolv apostlarna och tog lite kort och tittade på klipporna. Det är rätt maffigt att stå där och veta att de här klippformationerna är miljoner år gamla och det mönster man ser är åren som satt spår. Det var en strålande dag och hett som bara den. Vi kör den här omgången snabbt för att på tillbakavägen göra allt det där turistiga som att se vattenfall, gå på alla scenic lookouts och se alla stoppen på port cambell national park där just alla klippformationer finns. Resan tar oss härifrån mot Adelaide och Barossa valley.

Moa sover, Mattias jobbar på sin peer review och jag ligger här och pratar med er. En varm januarikväll någonstans i världen. God natt kära vänner, så hörs vi i Adelaide "the city of churches".

Just det, dagens roligaste. I Sverige är nu klockan 12.47 och här är den 22.17. Av någon anledning har South Australia en halvtimmes tidsskillnad mot resten av världens en timmar.

Kuststäder och vingårdar

Lördag morgon tog vi oss allihopa ner med bilen till Mornington peninsula. Det är en två timmars biltur söder om St Kilda. Där finns stränderna där de fina färgglada strandhytterna finns, tänk badfilmer från 50 talet. Det är en liten stad men med desto fler folk och turister. Idag var det inte så varmt, ca 20 grader och molnigt och förbannat blåsigt. Så vår ide att lägga oss på stranden ändrades snabbt. Vi gick istället och åt frukost och tog en promenad genom stan. Längs med gatan står den ena nyare och större bilen efter den andra, Porsche, Ferrari, Mercedes och en hel del BMW, och faktiskt en hel del Volvo. Tydligen ligger många av Melbournes dyraste hem där så det är kanske inte så konstigt att man såg de fina bilarna.

Eftersom vädret var si och så så åkte vi vidare ner mot Sorrento som ligger vid kusten. Det finns en klippa som heter London bridge och den påminner faktiskt om London bridge. Det blåste väldigt mycket så vågorna var väldigt höga och det var inte så vidare inbjudande till bad. Jerome berättade att en av deras tidigare premiärministrar gick ner och simmade där (länge sen) och han försvann spårlöst. Tydligen misstänker vissa tyskarna och andra ryssarna men det är kraftiga strömmar och starkt vatten (och en hel del stora fiskar) så man har inte en chans om du dras ut på djupt vatten.

Sen åkte vi vidare mot Flinders och åt lunch. Varsin tbensstek med svampsås som faktiskt var sådär. När de skriver att de tar sina råvaror och smaker på stort allvar så förväntar man sig lite av en smaksensation men kocken måste varit på dåligt humör. För visst var det gott, men absolut inte värt att stanna till igen för.

Så vidare mot Red Hill och besökte två vingårdar. Den ena gick Mattias och Jerome in och prövade deras 2009 års chardonnay och pinot noir som var lite sådär enligt utsago. Jag och Moa lekte av oss på gräsmattan framför alla vinrankor. Det var en hel del fotbollsplaner med viner där. Det var vackert men inte så mysigt, och restaurangen hade precis stängt så vi åkte vidare till en vingård runt hörnet som hette Pier 10 där jag smakade lite viner. Det var bl.a. pinot noir, pinot grigio och chardonnay (unoaked) där jag måste säga att gemensamma nämnaren var kraftiga fruktsmaker. Deras rankor är ännu unga, ca 15 år men deras ägare som vi hade provningen med berättade att klimatet och jordmånen har gjort att nu kommer smakerna fram i frukten på ett sätt som det inte gjort tidigare, och det kändes. Friska och fräscha smaker. Dock kan jag väl säga att sparkling pinot noir var väl inte direkt en höjdare. Kanske skulle funka till en mörk fransk chokladkaka med grädde, men knappt det. Smaken av hallon, körsbär, blåbär och jordgubbar blev lite för mycket med bubbel och kändes nästan som kolsyrad saft mer än mousserande vin. Vi fick en trevlig pratstund i alla fall och vi köpte med en flaska vitt Pier 10 Giotto (pinot grigio och chardonnay) för A$22. Tänk om man kunde göra så i Sverige också! Hejja gårdsförsäljning!

Sen bar det vidare hemåt genom vackert landskap med många stora gårdar, både häst-, kor- och vingårdar och gröna ängar. När vi kom hem fick Moa middag och sen gick vi ner till lekparken så hon kunde leka av sig lite. Nu sover hon sött i sängen och är helt slut efter ännu en dag av äventyr. I morgon bär det av mot Great ocean road på vägen till Adelaide, där vi ska se ännu en London bridge, tolv apostlarna och en massa andra fantastiska klippformationer. Lunchstopp i en mysig stad som heter Apollo Bay. Återkommer om vidare uppdateringar då.

Kram och god natt till er alla!

Fredag 32 grader och sol

Vi åkte in igen på förmiddagen för att idag gå på Melbourne aquarium. De hade en avdelning som handlade om sydpolen och en hel hög med pingviner. Moa tyckte dom var helt fantastiskt roliga och vinkade och tjoade till dom.  Det var en som kom fram på andra sidan glaset och tittade tillbaka på Moa och det tyckte hon var heeeeelt fantastiskt kul. Så kul att hon skrämde stackars pojken på ca åtta år som stod bredvid. Det var en del is och en del vatten så vi stod och kollade på dem när de simmade och Moa var väldigt begeistrad.

Sen gick vi vidare mot de andra delarna, fiskar i alla möjliga färger från stora barriärrevet, maneter i alla storlekar och färger, sköldpaddor, stora fiskar, små fiskar och en massa annat. Det fanns en pool med fiskar och små hajar där man kunde stå ovanpå. Moa och Mattias gick upp för att titta men Moa ville hellre bada! Så vi gick vidare, kändes säkrast så. Vi gick vidare till det stora akvariet där de stora fiskarna finns. Havssköldpaddor, revfiskar, revhajar, grey nurse hajar på ett par meter och de enorma stingrockorna. När de simmade över tunneln vi stod i blev det mörkt, och Moa tyckte det var lika läskigt som spännande. Hon var fascinerad av mycket på akvariet men pingvinerna vann med hästlängder, de var lika roliga andra gången också. Vi gick förbi igen på vägen ut.

Vi stannade till och tog en fika och det satt ett par bredvid som tittade lite skumt på mig när jag kom. Efter ett tag började vi prata för Moa tjoade på dom. Då frågade hon varifrån vi kom och vi sa Sverige, och hon försiktigt om jag spelade tennis. Nej svarade jag, då säger hon att de var här för tennisen och de trodde jag var ett tennisproffs som var på paus med familjen. Därför hade hon tittat så. Tack för den komplimangen säger jag. Kanske är det man ska syssla med.

Hur som haver, vi gick ut ifrån akvariet och Moa somnade som en stock. Hon kunde inte sova på vägen till akvariet och hon kunde ju inte sova när vi var där inne. Så vi tog en promenad bort mot Docklands som är ett nybyggt område i en del av deras hamn. Påminner om Hammarby sjöstad men lite lyxigare, lite större båtar och lite fler restauranger. Men känslan är densamma. Vi gick igenom för att gå till harbour towns för lite shopping. Vanligtvis hittar jag inget utan det är Mattias som gör. Den här gången hittade jag tre tröjor, ett linne, en klänning och ett par skor för 200 kronor. Fynd!! Mattias köpte en tröja så han gick inte tomhänt. Moa fick lite strumpor som hon kunde ha i sina nya skor. Hon har gått så mycket att hon slitit ut sina converse skor som i och för sig hade tygsula så vi köpte ett par nya med gummisula. Efter ett par vändor runt så åkte vi hemåt. Vi tog deras gratisspårvagn "city circle" och fick lite mer sightseeing. Det är en guidad tur med förinspelad information om de olika stoppen, byggnader och platser på vägen, och helt gratis. Sånt gillas! Sen hemåt med tåget och äta middag och natta en helt färdig liten tjej.

Torsdag i Melbourne

Vi åkte in till city med spårvagnen på förmiddagen. Det var varmt och soligt så det var en toppendag för en båttur. Vi hoppade på åt ena hållet först, och upptäckte att det var för varmt inne i båten så vi gick ut och satte oss. Problemet var i och för sig att vi inte hörde vad som berättades för det fanns ingen högtalare ute, men å andra sidan slapp vi svettas för värmen inne. Plus att Moa sov i babybjörnen så vi ville inte störa henne.

Vi åkte förbi Crown Casino som är södra halvklotets största kasino, Melbourne aquarium, en massa låga k-märkta broar som är sen 1800 talet (om man stod upp och sträckte lite på handen kunde man ta på underdelen av bron) och de nya jättebroarna som underifrån är gigantiska byggen. Längst ut i hamnen, eller i alla fall så långt ut båten tog oss, så har de byggt nya hus (lägenheter och townhouses) som var jättefina. Townhousen var tre våningar med en veranda, balkong och takterass. Vi funderade lite vad de kunde kosta, och svaret är enkelt; 5,3 miljoner dollar eller ca 36 miljoner svenska kronor. Det var ett till salu såg vi hos en mäklare. Vi vände i hamnen där de stora containerfartygen stod och lastade på och av sin last och man kände sig väldigt liten i lilla sightseeingbåten (samma platta typ som Stockholm sightseeing).

Åt det andra hållet på floden var vi tvungna att vänta i land på nästa båt. Då satt vi inne för det var fullt ute men inte så många inne i båten. Det är alltid kul att åka på en tur då den som berättar har inlevelse och humor, och kaptenen på båten var just så. Så resterande 45 minuter på vår 2,5 timmes tur fick vi skratta gott. Vi åkte förbi tennisområdet för Australian open, MCG (Melbourne cricket ground) där de spelar Australian football och självklart cricket, den nya fotbollsarenan, basketarenan och igen en massa broar och hus. Han berättade vad Yarra betydde (Yarra river som vi åkte på). De som kom hit frågade lokala aborginerna och tydligen på lokala aboriginska språket betyder Yarra Yarra vatten som flyter och de dom kom hit trodde det var namnet på floden. Saken är den att aborginer inte döper saker som vi gör, utan det är bara vad det är. Yarra Yarra = vatten som flyter. Ordet kangaroo betyder på lokala språket = ursäkta, jag förstod inte frågan. Historien bakom det är de som kom hit frågade lokala aborginerna när de såg en känguru vad det var och de fick svaret "kangaroo". Så, det var dagens språklektion.

Eftermiddagen spenderade vi på casinot. Vi spelade inte, tänkte att det kanske inte passar sig med en barnvagn där inne utan vi gick runt i butikerna runt casinot i ställe; Versace, Louis Vuitton, Gucci, Rolex och en massa andra lyxaffärer. Det är kul att gå in och titta men vi shoppade inget. Vi tog en sen lunch och varsin kaffe och åkte hem i stället. Skön och härlig dag, så att somna var inga problem.

Marketday

Igår var Mattias jag och Moa på Queen Victoria markets i city. Det är en gigantisk marknad med kläder, skor, spel, prylar, souvenirer, mat och frukt. Tänk en gigantisk saluhall med lite större utbud än bara delikatesser. Man kan hitta kap om man är ute efter något. Frukt är halva priset mot vanlig butik och kött och fisk är nästan halva priset. Vi strosade omkring i ett par timmar och bara tittade på alla saker och människor. För det är lika mycket folk som prylar. Vi handlade två meloner, honung och nät, för 14 kronor, tomater, lök, potatis för några kronor och lite annat gott. Borde vara såna priser för jämnan tycker man. Vi avslutade med en klassisk (för qv markets) lunch, bratvurst i bröd med surkål för mig och lök för Mattias. Gott!!

Melbourne är i för övrigt en stad som är väldigt annorlunda från resten av Australien. Den kallas den levande staden, och det är verkligen så. Det händer något hela tiden i varje gathörn. Det är folk och mat från alla världens olika hörn, kulturer som möts på samma plan och det är inte något konstigt. Det är superhärligt. Samtidigt påminner den lite om Sverige. Det växer björkar bredvid palmer, pelargoner och hortensior, klöver i gräset och idag såg vi blåklockor. Så det är hög mysfaktor här.

På eftermiddagen gick vi runt lite på stan, det var inte så varmt så jeans och kofta var skönt att ha på sig. Vi stannade till och fikade lite, gick in i butiker och kollade kläder, motorcyklar och leksaker. Vi tänkte gå en bit längs med Yarra river som går genom staden, men det blev kallt så vi tog tåget hem.

Idag var det dåligt väder halva dagen, så vi gjorde inte mycket på förmiddagen mer än planera vad vi ska göra mer av dagarna vi är här. Efter lunch gick jag och Moa ut och gick, så Mattias kunde plugga lite. Vi hittade en lekpark i st kilda gardens där Moa fick springa runt och busa. Jaga duvor, rufsa i gräset, springa i gräset, gunga själv och gunga med mig och bara upptäcka funkade hur bra som helst. Men det hade inte den uttröttande effekten vi var ute efter så vi får kanske gå dit lite längre än två timmar. I morgon ska det bli sol och 28 grader så då gör vi stan igen, Melbourne aquarium och en River cruise på 2,5 timmar. Ska bli skoj att se hur Moa reagerar när hon ser hajarna och de andra jättefiskarna simma runt henne i glastunneln. Återkommer om det!

Till dess, kramar till er alla!

Mysmåndag!

Idag tog vi det lugnt vilket var väldigt skönt. Jag och Moa gick till tvättomaten på förmiddagen medan Mattias gjorde klart det sista på tentan. När det var klart så gjorde vi lunch till Moa som hon åt innan vi gick. Vi gjorde smörgåsar till oss och gick iväg till St Kilda botanical garden och hade picknick så Moa fick springa av sig lite och äta lite frukt. Hemma hos Jerome är det inte direkt barnvänligt, vilket man heller inte förväntar sig eftersom han 1 inte har barn och 2 bor ensam, så vi går ut så får hon busa av sig. Hon tyckte det var kul i parken där det finns spännande gräs att gå på och en massa löv man kam smaka på!

När hon började bli trött gick vi ner mot St Kilda och gick längs med caféerna och butikerna, en sväng ner mot vattnet och upp mot Luna Park (tivolit). Vi satte oss på ett fik och tog en latte och varsin cheesecake för att fira att Mattias är klar med första terminen. Moa sov sött i vagnen en stund men vaknade lika snabbt. Så på vägen tillbaka fick Moa springa lite i parken igen.

Det var mulet hela dagen och som varmast var det bara 22 grader (det skulle bli 24 och sol) så det var skönt att vi tog med jeans och varma tröjor. Nu kanske ni tänker "vadå kallt?". Men när vinden drar på i 30 km/h rakt från Sydpolen och det är nästan tio grader kallare än igår och solen är bakom moln så är det garanterat kännbart! I morgon säger de att det ska bli ett par skurar och 24 och sen 28 och sol resten av veckan. Det hoppas vi på!

Kramar till er alla!

Sköna söndag

Söndagen gick i museumens tecken. Jag, Moa och Jerome tog oss in till city med tåget denna gång. Mattias gjorde klart sin tenta på biblioteket så det var bara vi. Det blev utflykt till Melbourne museum där de hade en utställning om dinosaurier, kristaller och juveler, hjärnan och kroppen och en känslostark utställning om Aboriginer och deras liv i den vite mannens land. Det är hemskt vad de gjorde med urbefolkningen. Men å andra sidan, vi har väl inte varit så snälla mot samerna...

Sen var det lunchdags så vi tog oss mot Brunswick street som är en mysig gata fylld med restauranger, caféer och små butiker från världens alla hörn. Afrikansk mat jämte ett turkiskt café som ligger bredvid en indisk klädbutik. Vi tog ett turkiskt café och varsin latte och smörgås.

Spårvagnen vidare till citykärnan och promenad bort till National gallery of Victoria. Det var massor av folk ute för det är ju Australian open nu i veckan. Igår hade de en specialdag då många av de som ska spela hade Rally for relief där pengarna gick till Queensland fliks appeal. Leyton Hewitt och Pat Rafter var kommentatorer och bl.a. Kim Klijsters, Rafael Nadal och Roger Federer spelade i Melbourne park.

På konstmuseet var det tre olika utställningar. En om konst från Asien och en om konst från Europa från 1500-talet till nu. Den tredje utställningen var Gustave Moreau and the eternal feminine. Vi hann inte med den för museet stängde. Men vi är här till på måndag så det finns tid kvar.

Efter det tog vi tåget hem och åt middag. Lite trött i fötterna var man allt men man får väl skylla sig själv när man går i flipflops! Moa tyckte det var skoj att gå på museum, men konstmuseet var väl inte riktigt hennes smak. Nej, där vann dinosaurierna och om kroppen med knappar och saker att trycka på. Hon fick gå runt i stället för sitta i vagnen, men hållandes i min hand. Kan bli dyrt annars...

Idag är Mattias klar med sin tenta så vi får umgås äntligen. Tar det kanske lugnt i St Kilda eller tar oss in till stan. Vem vet? 24 grader och sol så varför bestämma något?

Kram till er alla!!

Sol sol sol

Medan Mattias gjorde sin tenta så gick jag Moa och Jerome in till stan via en massa olika botaniska trädgårdar. Det var strålande sol och som varmast vid två var det 29,4 grader. Vi gick hemifrån vid tio och kom hem vid halv sex på kvällen och har gått hela vägen. Han bor i St Kilda som är ett supermysigt område med massor av härliga fik, små butiker med fina grejer och inte så fina grejer.

Vi gick ner mot St Kilda beach genom centrum. Det finns en pir som heter St Kilda pier med ett gammalt fik på, som är väldigt känt, och en luna park där de har en gammal bergochdalbana i trä som kommer från Coney Island. Vi gick inte in men det såg roligt ut. Vi gick förbi Pit Stop för F1 och gick lite på banan. Förbi en härlig damm med vackra svarta svanar som simmade runt. Vi stannade till på ett fik där vi kunde ge Moa mat och vi åt lite lunch, färsk frukt för mig och en laxsmörgås för Jerome.

Sen vidare genom Melbournes botaniska trädgård och vidare mot stan. Det var hett men ändå skönt för det fläktade rätt bra. Det blev en lång promenad och jag hade hoppats att Moa kunde sova lite, men det blev bara en halvtimme totalt. Det verkar som det lugna livet uppe i Sunshine Beach har varit lite för lugnt, för sedan Sydney har Moa varit intresserad av ALLT annat än att sova om dagen. I och för sig har hon somnat bra på kvällen men hon är helt förstörd i stället. Nu sitter vi och tar varsin öl och har ätit god spagetti och köttfärssås som Mattias lagat.

I morgon blir det ut och röra sig igen och Mattias fortsätter på sin tenta. Samma väder som idag så vi kanske tar en sväng förbi stranden så Moa får bada lite.

Så till nästa gång, kramar från oss

Melbourne

Vi körde hela vägen så Moa slapp sitta i en bil hela dagen igen. Kanske inte så hälsosamt, men Moa var jätteglad och tog sovmorgon till nio. Dagen har gått i regnets tecken och översvämningar igen, denna gången utanför Halls Gap nära Melbourne. Vi skulle egentligen köra igenom där men vi skippar det för denna gång.  Men fr.o.m. lunch idag har solen lyst och det är 28 grader och det kommer fortsätta.

Sitter just nu hos Jerome och dricker öl och har ätit god hemmagjord pizza. I morgon kommer jag, Moa och Jerome att strosa runt i stan och bara ta det lugnt. Mattias kommer sitta på biblioteket och göra sin tenta så håll tummarna för honom att det går bra!! Så ha det gött kära vänner, för det har vi.

Kramar till nästa gång.

Sydney mot Melbourne

Dag 3 & 4

Vi lämnade Coffs Harbour för vidare färd till Sydney vid halv sju på morgonen. Regnet hade slutat men vägarna bakom oss verkade stänga en efter en pga översvämningar. Vi hade tänkt stanna över natten i en ort som heter Grafton. Det var tur vi inte gjorde det utan fortsatte till Coffs. Vi såg på nyheterna att motorvägen hade stängt under natten. Så det känns som ovädret följer efter oss.

Hur som haver, vi kom fram till Sydney på eftermiddagen och efter att hittat till hotellet gick vi ut och strosade på stan. Vi bodde fem minuter från Darling Harbour så mer centralt blir svårt att få. Semesterkänslan var definitivt inte svår att hitta. Vi gick och åt middag längs med kajen bestående av varsin rumpstek med svampsås, sallad och pommes och varsin öl till det. Helt underbart gott! Moa fick springa av sig lite i chinese garden och längs med kajen. Hon är inte helt nöjd med att sitta i bilstol och vagn hela tiden.

Dagen efter gick vi ut vid halv tio och åt frukost, för att sen ta monorailen ett och ett halvt varv runt CBD. Vi hoppade av mitt i city och promenerade in på smågator, in i butiker och ner till Circular Quay och tittade på hamnen, operahuset och Harbour bridge, fast utan promenerande på den denna gång. Det var strålande sol och en härlig vind som gjorde dagen helt perfekt för strosande i stan. Vi satte oss i botaniska trädgården och gav Moa lite lunch som gjorde att hon somnade i vagnen. Vi gick omkring och mös i solen, och gick sen till operabaren och tog varsin öl. Sen gick vi vidare runt kajen under bron längs med vattnet förbi ett nytt område med nybyggda lägenheter som påminde oss om hemma. Så vi stannade och tog en kaffe och kände oss hemma en stund, men hemlängtan försvann fort. Sen vidare ner mot Darling Harbour där vi åt middag och hade det gött. Sen tog vi oss tillbaka till hotellet och gick och la oss och sov.

Idag gick vi ut på morgonen och tog en sväng till Chinatown. In på Haymarkets som är en gigantisk marknad med kläder, glasögon, mobiltillbehör och prylar prylar och åter prylar. De finns liknande överallt i Asien och eftersom det ligger i Chinatown och det bor många asiater i Sydney så känns det rätt naturligt att de ska ha en där. Det finns i och för sig inte mycket att köpa som man vill ha/ behöver. Men det är kul att se. Vi åt lunch på översta våningen (marknaden är på entréplan och resten av huset är en galleria) i en food court. Bara asiatiskt, och doftar super. Sen tillbaka till hotellet och hämta bilen, packa in vagnen och vidare inlandsvägen mot Melbourne förbi vingårdar, över enorma landskap och genom små städer. Det är en bit, 88 mil eller ca 10 timmar. Som det ser ut nu, nästa mellanstopp Wagga Wagga.

Så till nästa gång, kramar från oss.

Mot Sydney

Dag 2

Efter att ha kollat på lägenheter i Surfers så åkte vi söderut. Ja, vi hittade en vi vill ha (Ellis, ingen av er har höjdskräck hoppas jag? Våning 53 passar det?) Vi ska skicka in alla papper sen får vi hoppas att allt går bra.

Coffs Harbour var nästa stopp, fem timmar söder om Surfers. Vi körde igenom kraftigt regn och stormvindar, men det flöt på bra och vi kom fram hela. Gårdagens bilfärd tog ca sju och en halv timmar, eller 57 mil.

Det är inte bara översvämning i Queensland utan här nere är det också stora risfält, men inte lika illa. Trots att man åkt vägen mellan Brisbane och Byron Bay (en mysig stad vid havet vi brukade åka till som ligger en timme söder om Surfers) ett antal gånger så känns det som ett annat land för det är inte gult och dött. Det är verkligen jättevackert. Vidare ner genom enorma macadamiaodlingar, sockerrörsodlingarna och bananplantagen. Sträckan heter banana coast, så det finns en del.

Nu är vi i bilen på väg till Port Maquire för att äta frukost. Sen vidare mot Sydney. Bilfärden tar oss fem och en halv timmar eller 52 mil. Det är uppehåll men molnigt, ca 24 grader. Lovely!

Tut tut go vänner å Kram så länge

Nästa steg på resan

Då åker vi iväg idag på vår resa. Det var på håret kan man säga. Igår åkte Mattias till Thomas i Brisbane och lämnade lite av våra grejer som vi inte behöver ha med på resan. Det regnade otroligt mycket här igår, det kom 80 mm per timme på det värsta ställena runt där vi bor, och det regnar fortfarande. Så nu är översvämningarna verkligen runt hörnet. Mattias åkte på vägen mellan Eumandi och Noosa, där vi brukar åka på marknaden, och han kom till en sänka som låg under vatten. Så det var bara till att vända för att upptäcka att även den vägen mot Noosa var avstängd. Efter 45 minuters omväg kom han äntligen hem. Sunshine hinterlands (i bergen där vi brukar köra är många dalområden översvämmade. Maryborough river som ligger tre mil från oss är 17 meter (!!) högre än vad den ska vara, och områden runt oss där vägen sluttar har vägen rasat bort, motorvägen norr om oss är avstängd, ängar som vanligtvis är betesmark ser numera ut som risfält.  Så på sätt och vis är det helt rätt tid för oss att åka iväg nu. Men det är ju inte alla som kan säga det tyvärr. --- Jag såg en intressant dokumentär om "efter torkan" här för ett par månader sen. Vid den här tiden är det ju normalt bränder och torka i hela landet. Men de senaste årens skogsbränder och regnet som kommit nu har gjort att träd, buskar och blommor som inte funnits på årtionden nu har börjat växa igen. Som jag sagt tidigare så är landet inte gult och torrt utan grönt, lummigt och vackert. Det är så synd bara för det är ju skördetid nu egentligen, men det är förstört. --- Men som sagt, vi drar iväg på roadtrip nu och första stoppet är Surfers där vi ska skriva kontrakt på en lägenhet. Sen bär det av mot Coffs Harbour (Russell Crowes hemstad) och första övernattningen. --- Så kramar till er alla från oss här i bilen.

Det börjar närma sig

På måndag lämnar vi Sunshine Beach och åker vidare till Surfers Paradise och kollar på lägenheter igen. Den här gången skriver vi papper så vi har någonstans att bo. Efter det åker vi iväg på vår roadtrip. Vi åker från Brisbane tidigt tisdag morgon för att vara i Sydney på tisdag eftermiddag/ kväll. Ser fram emot det och främst att se något mer än det som är runt oss här uppåt kusten. Så helgen kommer att gå åt till att packa, städa, fixa och ha ettårs kalas för Moa på lördag. Full helg, men rolig helg! Kramar från oss så länge, och hoppas ni alla får en härlig helg! Och Linda, du skrev en kommentrar på "vatten vatten vatten" men har du lämnat en till? För den har jag inte sett.

Glömde...

...ju ett till grattis. Min käraste farmor fyller ju år idag! Nu läser hon i och för sig inte bloggen men hon är värd att grattas här ändå! KRAMAR OCH GRATTIS FARMOR!

Inte så soligt idag då...

Ja vad säger man, ena dagen strålande sol nästa regn. Inga översvämningar här ännu, men det ser grymt ut för ekonomin. De pratar om A$6 miljarder i förluster av skörd, fastigheter, bilar bl.a. Redan nu ser man en minskning av utbud i grönsaker, och det som kan komma till butik kommer förmodligen att bli dubbelt så dyrt än vad det är idag.

Queensland är en stor producent av socker till både inhemsk produktion och till export, så vad som kommer hända på världsmarknaden återstår att se. Det man lätt kan säga är att det ser inte ljust ut tyvärr. Samtidigt är det lite härligt ändå att lyssna på folk som bor i de drabbade områdena. De har en väldigt typisk australiensisk attityd till det hela, "vi kommer att komma igen och hela regionen kommer att hjälpa till med den australiensiska ekonomin i slutändan". Lite "foten i kläm? Jajamensan!"

Det lär dock ta tid, för som ni sett på bilder hemma så är det inte lite vatten. Igår kom ytterligare 70 mm regn i Brisbane så låga områden i city fick problem med vattenansamlingar på en halvmeter. Det regnar idag och det ser ut att fortsätta till och från. Alla dammar är överfulla, de t.o.m släpper ut vatten (som jag berättat tidigare är Australiens vattentillgångar beroende av dammar) och ändå (!!) har vattenpriset aldrig varit så dyrt som nu! Förklara den om ni kan...

Men från ett regnigt Sunshine Beach, kramar till er alla. En extra kram till Moas lilla syssling Melker som har namnsdag idag.

Hej jag heter Moa och jag växer

Idag är det den fjärde och vi lovade ju att återkomma om Moas utveckling idag. Vi var hos läkaren på morgon där Moa fick sin 12 månaders vaccin, vi vägde, mätte och kollade hennes allmänna utveckling. Hon är tidig för sin ålder, fast det visste vi ju redan. Hon har vuxit bra och gått upp i vikt som hon ska. För att uppdatera er lite så var hon 68 cm lång och vägde 7,7 kg när vi åkte och hon är nu 79 cm lång och väger 10 kg. Sprutorna är ju som vanligt obehagliga och smärtsamma. Men sköterskan tog fram såpbubblor och distraherade Moa när hon var klar och hon blev betydligt lugnare. Men hon blev så klart ledsen, för att ett par minuter senare skratta och vinka till vinden. Okomplicerat som det ska vara. Nu leker hon och busar lite med alla sina leksaker och är glad och nöjd med livet.

Solen lyser och inte ett moln på himlen. Regnet är långt borta och här är det grönt och skönt. Det är 28 grader och jag har solat lite medan Moa sov sin förmiddagsvila efter läkarbesöket. Mattias är på biblioteket och jobbar på sitt case  study. Det går väldigt bra för honom med studierna, men jag tror han gärna skulle vara med oss vid poolen när det är så här fina dagar.

Ta hand om er alla! Många kramar från oss i solen!

Nyår och 1 år

Då var Moas första nyår och år slut. Vi firade nere i Brisbane som sagt. Det var bara Thomas, Tania, Finn och vi där. Lugnt och stilla, som sig bör. Vi var nere på guldkusten redan på torsdagen och letade lägenheter till oss. Vi fönstershoppar lite för att se utbudet och det finns en stadig ström att välja på. Men skulle vi skriva papper nu skulle de neka oss då vi inte ska flytta in förrän i mitten på februari, och de får inte betalt på en och en halv månad.

Men, nyårsaftonen firades som sagt hemma hos dom. Det var strålande sol hela dagen och ca 27 grader varmt. Moa och Finn lekte lite och stojade runt innan det var läggdags för dem. Vi åt sedan en varsin grillad porterhouse steak med pastasallad, chimichurri och drack gott vin till det. Halv elva var jag redo att kasta in handduken, inte pga vinet utan för att man var så trött! Men vi höll ut till tolvslaget och skålade i lite bubbel. Vi satt hela kvällen på verandan i 24 graders värme och fuktighet. Det var toppen. Att bara ha linne och shorts och inte frysa som man annars brukar, underbart!!

Moa vaknade halv åtta helt omedveten om att det var hennes födelsedag. Hon fick en spelande/ talande bok av dem i present. Den var en hit, de fick ett stort leende när hon såg vad det var i paketet. Vi åkte sedan hemåt, och åt lite fruktsallad på balkongen. Moa var iklädd sin nya fina klänning hon fick av oss i present. Hon fick också en ny rosa badanka som genast blev hennes nya bästa kompis, och härligt bitobjekt. Hon somnade som en stock efter hennes bad med lilla ankan och vällingen. Nu sover hon sött i sin säng efter en händelserik helg. Så hurra hurra hurra hurra för Moa idag.

Bäst just nu enligt Moa; dricka själv ur hennes mugg, badankan och att kramas.

Gott nytt 2011 kära familj och vänner! Hoppas ni alla hade bra. Många kramar från oss till nästa gång

RSS 2.0