Phuket

Vi hyr ett hus i Phuket, eller Chalong rättare sagt. Eller ja hus, det är en lägenhet. Vi kommer vara här en månad. Det är ett stort område med en lagunpool, restaurang och spa. Lägenheten ligger på tredje våningen utan hiss, och det är lite långt till stranden. Med långt så menar vi för långt för att gå, det är 10 minuter med taxi. När vi hittade det här så stod det att det låg nära stranden, men allt är ju relativt. Tur att man har pool i alla fall.

Vi har inte riktigt hunnit utforska området ännu, men ikväll så ska vi gå på en thairesturang som heter Bonsai. Med tanke på namnet så kan man ju tro att det är japansk inriktning men det är tydligen ordentligt het thaimat. Ser vi fram emot. Moa får nog äta innan, och smaka av oss när vi kommer dit.

Moa har slocknat totalt i sängen. Det är ca 33 grader på dagen och hon vill INTE gå upp från poolen (till mina axlars bekostnad) så vi får släpa henne under starka protester, tillbaka till lägenheten där hon somnar direkt. Dessvärre alldeles försent, så hon vill inte somna förrän 23 på kvällarna. Vi har ju tid att justera det, men fördelen är att man kan göra mer saker om kvällen utan att oroa sig för att hon måste sova. Nackdelen är att man märker att hon går på övertid vilket betyder arg som ett bi ena sekunden och gosig och pussig nästa.

Så kramar från en lätt bränd på axlarna, en trötter och en disciplinerad student!!

Sammafattning KL

Ja vad ska man säga, vi är inte direkt svårflörtade när det kommer till städer. Fast KL var ingen stad som vi kände något speciellt för. Det var roligt att ha varit där, men det är ju just det. Ha varit där, men inte nödvändigtvis att åka tillbaka efter vår resa. Det är två jättestora torn, en massa trafik och sjukt många gallerior. Det är väldigt dålig luft, otroligt hög luftfuktighet, smutsiga fasader och fallfärdiga hus som ser allt annat än beboeliga ut. Men visst bor det folk där, hemma hade det inte ens varit ett rivningskontrakt.

Vi tog ju en hop-on hop-off tur runt stan. Det var som att åka lokalbuss, för de hade ingen kommentering om de olika platserna vi åkte förbi. Jo, ett tag på fem stopp men de övriga 17 var det tyst på. Det satt en tjej och berättade att "vi är nu på stopp 10, national museum. Vänligen notera att det stänger 18" Klockan var då 18.15. Sen var det tyst, och man fick i stort sett gissa sig till vad man såg, och det hon berättade var vi var fick man ingen historia eller fakta om. Fördelen var att de glömde ta betalt så vi åkte ju gratis, då slapp vi begära tillbaka pengarna.

Jag berättade ju att i Singapores little India så var det så smutsigt i jämförelse med den övriga stan. Här däremot var det tvärtom. Vi åkte genom en port och vips så var det färger på fasaderna, vackra fontäner, rena vägar och fasader och det var färgade gatstenar på bilvägen med blommönster. Lite kul att se att de tar hand om sitt område någonstans, för det ska man inte skryta om på de övriga vi varit på.

Vi nöjde oss med gallerior och den lilla bussturen, för Moa blev sjuk som jag sa tidigare. Utslagen gick över, men hon fick inte tillbaka aptiten och fick 40 graders feber i några dagar. Vi gissade tredagarsfebern men det känns som det är fler kindtänder på g. Sista dagen innan vi åkte så gick vi ut och åt frukost och beställde bröd till alla och en bananshake till mig och Mattias. Moa fick smaka och hon beslöt sig för att dricka upp den. Varsågod, bara hon får i sig något! Så nu äntligen har hon efter många dagar börjat äta bra igen. Visst är det varmt, och man själv är väl inte så sugen på mat men när hon inte ens ville smaka glass så känns det ledsamt. Nu är hon dock mycket bättre och vi hoppas på att det fortsätter.

Så sammanfattningsvis, åk gärna till KL om ni har vägarna förbi men stanna då inte mer än två tre dagar. Bara så ni vet!

Kramar från ett hett Phuket!

Vidare en månad

Vi får uppdatera lite mer om KL snart, för nu åker vi vidare en månad till Phuket. Vi hyr ett hus där och det ska bli så skönt att kunna laga egen mat när man vill. Men som sagt, mer om allt sånt snart. Kram så länge, så hörs vi i thailand.

Påsk i Kuala Lumpur

Eftersom Malaysia är muslimskt så firas inte påsk som hemma. Visst säljs det chokladägg och en massa godis i butiken, men inte samma hysteri som hemma. Så det blev en skön annorlunda påsk för oss.
Idag är det hop-on hop-off tur genom stan som gäller. Sen blir det, om det är fint väder, en tur genom deras fjärilspark och botaniska trädgård.
Hoppas ni alla hade en härlig påsk och att ni inte åt för mycket godis.

Kramar från oss till er!

Kuala Lumpur

Då har vi utforskat delar av Kuala Lumpur. Det känns som en gigantisk stad, och det är den. Men som många städer här, så är citykärnan inte så stor och det är ju oftast där man rör sig.

Vi bor jättefint med utsikt över Petronas Twin Towers (som inte längre är den högsta byggnaden i världen då andra byggts högre, men den är fortfarande den högsta sammalänkade byggnaden i världen eftersom det är två torn med en bro som går mellan dom). På dagen är de lustigt nog inte så märkvärdiga, utan det är på kvällen när de lyser som de blir de torn man känner igen. Självklart finns det en galleria på de fyra nedersta våningarna på båda tornen, och där finns det att göra en hel dag.

Liksom i Singapore finns här gallerior så det räcker och blir över. Pavillion för de rika, också så stor att man kan gå i timmar sju våningar och 450 butiker, Times square med över 1000 butiker och ett inomhus nöjesfält med 14 olika attraktioner, Plaza Low yat för IT och elektronik folket och så klart en massa andra gallerior. Man undrar om det verkligen kan funka med så många, men köpmarknaden är hög här så det är alltid folk som handlar. Om man tröttnar på det kan man åka till marknaden i Chinatown där du hittar allt möjligt i klädes- och prylväg.  Lite trångt, men kul att se.

Kuala Lumpur är långt ifrån Singapore när det kommer till renhet. Det är skräpigare och mer trafik. Kan meddela att jag tycker synd om de som övningskör här... Det är en annorlunda stad, med en lite bisarr kontrast av de otroliga lyxskraporna och de nästan fallfärdiga husen. Visst, en del ska rivas och byggas nya skyskrapor men andra hus är fullt använda av butiker eller restauranger. Det känns skumt att gå på vissa gator då det känns som man går i någons vardagsrum med alla saker som står utanför deras butik. Man vänjer sig men ändå, det känns ändå fel.

Moa har inte riktigt klarat av bytet mellan Singapore och Malaysia så bra. Hon trivs och så men hon har fått en allergisk reaktion mot något. Hon hade stora svullna utslag på hela kroppen som blev fler och fler. Vi gick till läkaren där vi fick medicin och kräm. Hon visste inte vad orsaken kunde vara, men hon är bättre nu och utslagen är nästan borta. Ny luft, nya bakterier, ny mat ja det kan ju vara vad som helst. Ett par dagar till så är hon prima igen. Hon är pigg som en lärka i övrigt, så ni behöver inte vara oroliga.

Nu ska vi undvika åskan och regnet genom att åka till en galleria. Svårt att göra utomhusaktiviteter när det öser ner.

Men till nästa gång, kramar till er alla

Tåg till Kuala Lumpur

Tågstationen i Singapore heter Tanjong pagar och ägs av Malaysia. Allt som sker inom området är under malaysisk lag. Det förklarade varför ingen kunde hjälpa oss med tidtabell och prisuppgifter. Åker du från Singapore betalar du vad biljetten kostar i Singapore dollar (1 = 5 kr). Åker du från KL tillbaka betalar du i malaysiska Ringit (1 = 2 kr). Skillnaden är, siffrorna är desamma oavsett valutan. Det är alltså billigare att åka tillbaka än vad det är att åka dit.
Man ser så mycket mer på ett tåg, och resan tar ca sju och en halv timme. Så det blir en del landskap och småbyar. Kul en stund men det ser väldigt lika ut efter en stund; lummig djungel, stora berg i fjärran, små byar med fallfärdiga plåthus, palmodlingar, risodlingar osv. Det är roligt att ha gjort den dock, men returresan blir nog flyg på en timme.

Under resans gång så har vi aktiverat Moa genom att gå lite. Jag och Moa gick och ställde oss vid fönstret i restaurangvagnen och tittade ut. Paraplyaralierna växte sig enorma med palmer runt om och annat grönt. Plötsligt kör vi över en flod (bara någon meter ner och ca tre meter bred) och där ser jag en krokodil på nån meter eller två som fångade en fisk. Sånt ser man inte varje dag!

Byarna blir större ju närmare KL vi rör oss, och det är mer industri längs järnvägen. Ljuset i horisonten är inte lika svart som det var för en stund sedan. Känns spännande att sitta med min familj och ha lite fjärilar i magen för vi är på nästa etapp på vår resa. Moa sover gott i min famn, Mattias och jag sitter och lyssnar på musik och KL är inte långt ifrån oss. Det var 33 grader och det åskade i eftermiddags. Nu är klockan 19.33 och vi är framme om 45 minuter. Längtar!

Kram så länge!

Singapore lördag em till söndag

Vi gick till Suntec mall som låg mitt över vårt hotell innan vi skulle åka bussturen och åt lunch. Det är en galleria som är fem våningar och som i sin tur är sammanlänkade på fem olika skyskrapor. Utomhus är byggnaderna byggda som en hand, varje hus är ett finger och i mitten är en stor fontän som heter fountain of wealth. Vattnet i fontänen rinner neråt till en pool, och varje kväll är det en ljusshow på en timme.

Vi tog varsin vietnamesisk soppa att äta och Moa blev jättearg att inte hon fick något. Så hon fick äta på Mattias kycklingsoppa. Min var alldeles för syrlig. Asiatisk mat generellt har verkligen gått hem hos henne. Men hon vill gärna ha lite grann av sin "egen" mat lite då och då. Det gäller bara för oss att lista ut när.

Vi kom iväg på bussturen. Den åkte i två turer, vardera var en timme lång. Ena är en heritage tur som åker runt till olika kulturbyggnader i stan såsom parlamentet, konstmuseet osv. Den andra är cityturen som åker till Little India, Arabtown, Holland park, Chinatown, botaniska trädgården osv. Singapores befolkning är väldigt mixade, och var fjärde kommer utifrån. Moskéer blandas med katolska kyrkor, krishnatempel, buddhatempel och pubar. De har tom ett eget språk som heter singlish. En blandning av engelska, malaj, mandarin, indiska och arabiska. Låter kul, men basen är engelska så man fattar.

De importerar väldigt mycket arbetskraft och (det sägs) att ingen lever under existensminimum. Det finns inga tiggare och inga uteliggare. Kan tilläggas att det är olagligt och fängelsestraff på det så det finns kanske en orsak till att det inte finns. Om behovet finns, det förtäljer inte historien.

Det var mulet så det var skönt att sitta uppe på taket och se runt stan. Finns inget bättre sätt att se städer på än sådana bussturer. Så när vi kommer hem kanske man ska hoppa på stockholmsturen.

Singapore är ju som sagt en otroligt ren stad. Fast tuggummi är numera tillåtet och kan köpas på apotek och endast sockerfritt. Att gå omkring på stan är helt ofarligt, även om kvällning. Man känner sig aldrig rädd eller otrygg var man än går, vare sig det är i tunnelbanan där sex ungdomsgäng samlats för att "battla" i breakdance (hände oss, rätt kul att se) vid niotiden eller en bakgata vid en park. Om man ska nämna en nackdel med renheten är väl att var man än kommer efter så är det skräpigt.

Vi gick ner till esplanaden längs med vattnet och åt stekt ris på kvällen. Vi gick till vad vi trodde var hawker stalls (riktigt billig inhemsk mat från en vagn). Det var det, men inte det billiga ordentliga vi ville ha. Priserna igen var för de rika som vill äta med folket fast inte riktigt. Men det var gott.

Biljetterna för turen gäller i 24 timmar så vi hoppade på bussen mot Little India där vi strosade omkring. Det är som att komma till ett nytt land. Det är skräpigare, folket är buffligare och känslan är inte så mysig som i övriga stan. Vi tog oss till Sim lim square i stället och fixade ny hårddisk till mig och lagade Mattias iphone. Vips så var all elektronik hel igen för billigare peng än vad självrisken skulle gått på. Underbart! Vi kände båda att vi var trötta och åkte därför hemåt och la oss. I morgon åker vi ju med tåget till Kuala Lumpur.

Så godnatt!

Singapore fredag och lördag

Moa somnade rätt fort på flyget hit och satt när hon var vaken snällt på egen plats (vi hade en hel rad själva) resten av resan. Hon fick det jobbigt på vägen ner och skrek som en tok för hon fick så ont i öronen. Hon är ju förkyld så det räknade vi med. Hon ville inte ta nappen heller då det var bara att försöka distrahera. Det var väl en och annan som vände på huvudet, men ca fem minuter senare var hon lugn igen. Dragkedjan på pysselpåsen hon fick av Qantaspersonalen gjorde susen. Hu, nu vet man hur det känns att både vara den som måste lyssna på barnskriket och vara föräldrarna som frenetiskt försöker lugna barnet. Vet bara inte vem det är mest synd om...

Vi kom i alla fall fram till Singapore. Helt underbar stad!! Om det är sol, hett, regnar, åskar eller blåser spelar ingen roll för man kan ta sig igenom stan till fots inomhus. Det är bara att gå i alla gallerior och deras sammanlänkande underjordiska tunnlar, som inte bara är en tunnel utan en shoppingtunnel. Det här är alla shopaholics mecca! Kläder, IT, lyxvaror, budgetvaror, mat, bakelser, klockor, parfymer ja allt finns i överflöd. Alla är otroligt trevliga och öppna. Det är en härlig blandning av olika religioner och folkslag. Det bästa av allt är nog att man inte blir uttittad för att man är europé. Man sticker inte ut eftersom det redan finns så många olika folk här.

Moa har jättekul här. Alla vinkar, gör high five, pratar och gullar med henne. Hon är ju en exotisk tjej med kritvitt hår, blåa ögon och solbränd. Om vi vill titta på något så dröjer det inte fem sekunder förrän någon är där och vill hålla i henne. Moa är ju inte blyg så hon slänger sig i famnen på dem. Stackarna vet inte vad de ger sig in på. Det är tur att de är så otroligt förtjusta i barn, från vilket land de än är bara de är små. Igår kväll (fredag) var vi i Funan IT mall och letade efter en hårddisk till mig, men det är gallerian för turister med pengar. Så de som är där köper nytt, de byter inte ut något gammalt. Det fanns ingen som sålde endast hårddisken och installerade där.

I eftermiddag (lördag) ska vi på hop-on hop-off tur runt stan och kommer då åka till Sim Lim square som är den andra IT gallerian, den för vanligt folk. Där finns det folk i överflöd som kan hjälpa till. Det enda viktiga är väl att kunna känna efter vem som är bluff och vem som är ärlig. Man lär sig snabbt, så vi vet redan var vi ska gå sedan sist vi var här.

Vi bor på Marina Mandarin som ligger jättefint vid marinan. Utanför fönstret ser man Marina Bay Sands som är världens dyraste resort med en gigantisk båt på taket av de tre skyskraporna. Det öppnades förra året så det är väldigt nytt. Båtens storlek är om ni tänker er att man sätter en båt på hötorgsskraporna och täcker Sergels torg med fören så är det ungefär storleken. Men vi återkommer med bilder och lite fakta till nästa inlägg.
Vi stannar här till på måndag lunch och åker sedan vidare mot Kuala Lumpur med tåget. Det är ju roligare att ta sig fram på annat sätt än bara flyg.

Moa ligger just nu och sover middag, och Mattias skriver på ett arbete. Åskan går för fullt utanför fönstret, men förhoppningen är att det går över fort. Sedan är det turisting som är på schemat.

Till nästa gång kära vänner, so long! Kramar från oss

Bye bye oz

Då har vi spenderat sista dagarna i Brisbane boendes i Highgate Hill (runt hörnet där vi bodde när vi pluggade här). Det var lite sorgligt att säga hej då till Brisbane, men vi båda känner att det dröjer nog till vi kommer tillbaka.
Nu är vi på flygplatsen och ska alldeles snart boarda planet. Så adjöss för en stund till vi är i Malaysia!
Kramar till er alla så länge

Adjö till etapp ett och hej etapp två

Då var vi tillbaka igen. Ibland får man lite skrivkramp och det är inte alltid det händer saker så det blev en kortare paus i bloggandet. När tom vi blir lite less på att uppdatera att vi har sol och att vi varit i poolen och inget annat, hur less är inte ni då på att läsa det? Nu står ju i alla fall resan till Singapore runt hörnet så då är det bäst att uppdatera.

Men, first thing first. I helgen åkte vi till Brisbane för att träffa Tania, Thomas och Finn på fredagen och BBQ hemma hos Marika, Michael och Larissa på lördagen. Tania skulle jobba på hennes skola på lördagen (de hade karneval) så vi passade på att åka upp på fredagen och säga hej då till henne.

Finn och Moa går väldigt bra ihop och det är alltid kul att se hur hon skiner upp bland småfolk och nya leksaker. Hon är väldigt sprallig och leker lika gärna själv som med de övriga små. Att dela leksaker är ännu inte ett begrepp som hon förstår, men hon är inte den som håller på sakerna. Hon springer bara iväg ett varv sen kommer hon tillbaka och ger leksakerna till Finn igen. Vi åt pizza och pasta och satt och pratade till 22 tiden, sen slog tröttheten in så det var bara att gå och lägga sig.

På lördagen så åkte vi runt lite i Brisbane efter frukosten hos Thomas och Tania. Vi åkte till ett område som heter New Farm och gick på farmers market. Det var supermysigt, men lite av charmen med att gå på marknad är ju att det ska vara lite billigare. Någon har bestämt missuppfattat det på den här marknaden, för det var ingenting som var billigt. Vi gick runt och provsmakade saker istället. De som såg Moa sträckte direkt fram frukt eller grönsaksfaten och gav henne smakprover. Kan tillägga att det blev lite si och så med lunchen efteråt. Skönt att se att det inte är problem med vitaminintaget i alla fall. Vi tog även en tur genom stan och West End. En liten nostalgitripp kan man säga.

Sen åkte vi på BBQ hos Marika och Michael. Det var vi, Emma och James (min gamla kollega och hennes man), Thomas och Finn, Katarina (svenska som läste med Mattias), Putri (indonesiska som läste med Mattias) och Michaels bror Rob. Det var en liten hej då tillställning för oss som åker. Det bjöds på sallad, pastasallad och potatisgratäng med medhavt kött att grilla. Det var väldigt avslappnat och trevligt.

Återigen så hade Moa kul bland alla leksaker, plus att nu var det inte bara Finn att leka med utan Larissa. Hon är bara 11 månader så hon är väl inte riktigt lika lekfull som Finn, som är 1 1/2 år. De verkar trots det gå bra ihop ändå. Men som vilka andra små som helst när tröttheten tar vid så är det nog med roligheter. Vi satte oss därför i bilen och åkte hem. Moa somnade efter fem minuter så hon hade fått nog av skojigheter för en helg. Hon håller dessutom på att få fyra kindtänder på samma gång så tandvärken gör nog sitt för tröttheten. De vill inte riktigt komma igenom tandköttet så hon har väldigt ont. Tack och lov för smärtstillande!

Så, på tisdag åker vi tillbaka till Brisbane för att spendera våra sista dagar där. På torsdag klockan 13.30 går planet till Singapore. Därifrån tar vi efter fyra nätter och en ny hårddisk, tåget till Kuala Lumpur där vi stannar i två veckor. Sedan så åker vi förmodligen ut till öarna runt Malaysia och njuter av sol, det blir Penang, Perenthian och Redang Islands. Just i vilken ordning det blir beror på var solen är. Efter det blir det nog Singapore och öarna runt där för mera sol. Som avslutning på resan ser det ut att bli två eller tre veckor på Bali för, rätt gissat, MERA SOL! Efter det Singapore, London och hemma igen den första juli. Det enda som är bestämt är resan till Singapore och KL, sen blir det som sagt lite grann upp till vädergudarna. Lite spännande måste det ju vara också. Allt ska inte vara hugget i sten. Återkommer med info vid de senare tillfällena när det blir aktuellt.

Först av allt ska det dock sovas, slängas saker och packas.

Så till nästa gång som kommer bli innan vi åker, Kram till er alla!!