Vatten vatten vatten

Ni har säkert hört om alla översvämningar här i Queensland. Det har aldrig regnat så mycket här som det gjort i år. På toppen av det så gick förra veckan en cyklon över nordligaste Queensland som gav oss i utkanten av ovädret den enorma mängd regn. Ödets ironi kanske är fel att säga, men en sådan extrem torka de haft i så många år så kommer det här, det är lite absurt. Nu är skördar, boskap, hus, bilar och affärer förstörda och de räknar med en skadekostnad på mer än A$ 160M. (lite mer än 1 miljard SEK) och det var beräknat för ett par veckor sedan.

De områden som är drabbade är inte direkt nästgårds från oss. Det är Bundaberg och Dalby som är de städer närmast oss som floderna har svämmat över på, och de är ca 5 timmar med bil norrut. Söder ut är det norra New South Wales som är drabbat. Däremot i Western Australia så är det i stället skogsbränder och extrem torka så det är ingen jämn rättvisa just nu här nere. På Sunshine Coast där vi bor är det bara blött, och som jag skrev tidigare, otroligt grönt.

För att lägga till en liten notis, läste på Aftonbladet att det ökat krokodilfara tack vare det här. Har inte sett någon, men de tycker om att ligga och jäsa i floderna inåt land och vi är ju mest vid havet. Men med tanke på allt annat djurliv vi hittills sett (fågelspindel, kackerlacka storlek som en handflata, gräshoppa 10 cm, vandrande pinne 2 dm, orm 2 meter) så det är väl inte omöjligt att man skulle snubbla på en 5 meters krokodil.

Nu lyser solen och det ska bli 28 grader idag. Är på väg till Goldcoast för att titta på lägenheter så vi har något att flytta in i när vi kommer tillbaka från vår roadtrip. Nyår firas lugnt hemma hos Thomas och Tania och lilla Finn i Brisbane.

Kram på er alla så länge!!

Jul!! Eller....?

Då var julen över för denna gång. Det blev ett annorlunda firande för vår del. Vi hade fint väder på förmiddagen, varmt och jättefuktigt så vi tänkte gå ner till stranden efter Moa hade sovit. Men så typiskt att det började regna då så vi åkte upp i bergen och fikade i stället. Mysigt men ingen julkänsla.

Efter det tog vi en tur till ett köpcentrum en bit härifrån och köpte ett nintendo Wii till oss i julklapp. Det ingick ett spel, Wii sports, men bara en handkontroll så än så länge har vi bara kunnat bowla mot varandra. Kan säga att det går betydligt bättre för mig på spelnivå än verklig nivå, men det är kul! Kan ju inte direkt dra med Moa till en bowlinghall, så det här alternativet är toppen. Mattias golfar och spelar baseball på det oxå, så det finns lite att välja på.

Julmiddagen bestod av en varsin grillad prime rib stek med chimicurri hasselbackspotatis och sallad. Moa fick spagetti och köttfärssås, och en frukt till efterrätt. Sen var det dags för lite klappöppning. Moa tyckte paketen var roliga och prassliga, men boken (tack farmor och farfar) och nallen (tack mormor) var ju desto roligare. Av oss fick hon lite sommarkläder.

På juldagen var det bra väder, så vi åkte till stranden och solade och mös. En bit bort med bil så finns en flod där det inte är så höga vågor där även Moa kan bada. Vi tog med picknick och satte oss på en sandbank. Moa kunde springa omkring själv i sanden för det var lågvatten så sanden var hård att gå på. Eftersom det firas jul här på juldagen var det inte så mycket folk, vilket var väldigt skönt. Resten av julen spenderas i lugn och ro, inomhus för det regnar ute just nu. Det är en cyklon i norra Queensland som skapar regn här eftersom vi ligger i nederkant av den. Det är inget kraftigt utan mer som ett svenskt sommarregn, ganska mysigt och man kan sitta med dörrarna öppna. Så kan man bowla! Eller kolla på the ashes (cricket England vs Australien). Eller bara andas och känna att det är rätt gött ändå.

God jul allihopa!! Många kramar till nästa gång

Så där ja

Då var ordningen återställd. Solen är framme, och det är runt 30 grader om dagarna. Vinden är svag men lagom för att den ska kännas. Molnen finns på himlen men inget svart som den senaste veckan. Kanske inte det man vill höra när det är tre meter snö hemma, men vi njuter i fulla drag. Därför har vi beslutat att eftersom ingen av oss känner något särskilt inför denna jul så skippar vi det. Vi grillar lite på balkongen och tar ett glas vin till det. Moa vet ju inget annat så hon blir ju inte ledsen. Istället för att försöka få till något som skulle kunna likna ett julbord som i alla fall inte kommer smaka riktigt som det ska, så gör vi en ny tradition i stället. Men kanske inget vi tar med oss hem, känns kallt att grilla i -10 grader. Fast iofs, vår granne i Rydbo gjorde det så.... Men nu nalkas det vanlig middag på balkongen. Så till nästa gång många kramar till er från oss

Fjärilar II

Jag glömde ju skriva att det verkade som de flesta fjärilar klarade av ovädret. Det låg en del på backen som hade dött, men i övrigt flög det omkring lika många igår efter åskan.

Fjärde advent

Vädret är lite si och så just nu, solen är framme till efter lunch och sen kommer ovädret. Idag är tredje dagen det regnar men det är varmt som attan, 27 grader idag, 35 igår så det är nästan svalt idag. Det åskade igår och dagen innan det. Blixtarna var konstanta och det mullrade på riktigt ordentligt. Det var eftermiddag men det var som att någon släckte lampan så mörkt blev det. Moa brydde sig inte det minsta. Men det är väl så, hon vet inte än att man kan vara rädd för åska, och ingen av oss är ju rädda så det smittar väl av sig.

Vi spenderade en timme på stranden igår förmiddag med Moa. Hon är så rolig, så fort hon hör vågorna så börjar hon hoppa i vagnen och buffa framåt som om vi inte gick fort nog. När vi parkerat vagnen och lagt ut filten så gick hon själv, hållandes oss i händerna, ner till vattnet och det var nästan så vi inte hann med henne. Jag önskar att jag kunde filma henne när vi håller henne i vattnet, men det räcker med ett datorhaveri för min del. Kan i alla fall säga att folk runtomkring skrattar gott när de ser och hör henne.

Vi har gjort äppel-, mango- och nektarinmos till henne idag. Det blev förhoppningsvis tillräckligt för att det ska räcka fram till vi åker på roadtrip. Första smakprovet fick godkänt, Mmmmm säger hon och gapar för mera. Bra betyg tycker jag!

idag är ju fjärde advent, och då firar vi kusinhustru Linda som fyller år. Grattis! Och som tidigare adventsaftnar så glöm inte blåsa ut ljusen! Många kramar från oss tre i värmen!

Fjärilar

Vi kommer precis tillbaka från ett shoppingcenter i Maroochydore där vi kollade lite julhandel. När vi åker på vägen ser det ut som en massa löv som flyger i luften. Det hade inte varit så konstigt i och för sig, det regnade åskade och blåste så kraftigt igår att träd och och grenar flög i sidled så löven låg i högar på marken. Vi missade haglet som var stora som golfbollar och det är man ju tacksam för. Hur som haver, det var inga löv utan fjärilar i mängder, vi pratar tusentals!! Små, stora, gråa, färgglada, svarta med lila fläckar. Det var nästan lite bisarrt, men det har regnat ovanligt mycket ett tag nu och igår och idag har det varit 33-36 grader så de har antagligen kläckts nu på morgonen. Det kommer mer åska idag så de flyger som att de är fulla, och jag tror inte de klarar den storm som är på väg hit. Vad det ser ut som på radaren så hamnar vi mitt i det. Lite härligt ändå med tropiska åskstormar. Men vi återkommer om vi tycker likadant när det är över. Så till dess, kram från oss pepparkakor i värmen!

Helg i Brisbane

Vi kom ner på fredagen och kollade lite områden där vi skulle vilja bo på kusten. Vi gillar Broadbeach och Miami bäst. Själva Surfers är lite för mycket turister och liv för vår smak just nu, kul att gå dit men lika kul att gå därifrån. Vi passade på att handla lite på Harbour Town när vi ändå var där. Det är en outlet by med massa roliga (och inte så roliga) butiker. Sen bar det av hem till Marika och Michael (som var i Sydney på julfest). Efter att Larissa och Moa somnat så satt vi på verandan och pratade till klockan var kvart i ett. Huga, trött var man klockan 6 när hon vaknade. Men vi gick upp och åkte ner till guldkusten igen.

Denna gång åkte vi runt igen och kollade om vi kanske hittade något mer mysigt område vi kunde tänka oss. Vi tog en sväng till Sovereign Island som är en konstgjord ö där de som har fantastiskt mycket pengar bor. Snittpriset är väl ca 40-50 miljoner kronor på ett hus. Det ena huset är större än det andra, och det är inte en massa kändisar som bor där. Det är vanliga människor som vem som helst! Ett hus som håller på att färdigställas där är stort som Haga slott! Eftersom det är vatten runt så har ju alla hus en egen ponton, med en båt så klart, där en del behöver en och en halv båtplats för att få plats med den. Jisses, det är kul att kolla på dom men det är nästan för mycket till slut. Så vi åkte ut till den vanliga världen istället.

In till broadbeach galleria och äta lite lunch. Sen tog vi en tur med monorailen som åker runt kasinot och gallerian (turen tar fem minuter max). Den åker en bana ovan marken så man ser ner på bilarna och Moa tyckte det var jättekul. Hon stod upp och slog på fönstret och pratade med folket på gatan. Sen åkte vi hem igen till Marika där vi serverades stek med nypotatis och grönsaker. Japp, inte varje dag man får nypotatis i december.

Söndagen packade vi ihop våra väskor och åkte in till Fortitude Valley och åt lite frukost innan fikat för våra vänner som ska gifta sig. Vi kom dit vid 11 (det var öppet hus mellan 11-18) och åkte vidare upp mot Sunshine Beach vid 14. Vi hann gratta dom, äta lite, prata med vänner vi inte träffat sedan vi var här sist och Moa fick sova en stund.

Det är skönt med fullspäckade helger men vad seg man blir sen. Så nu har vi tagit det lugnt och njutit av både strålande sol, värme, ösregn, tropisk åska och allt däremellan. Vi har det toppen helt enkelt! Till nästa gång, massa kramar från oss.

Oprah in da house

Det råder lite lätt hysteri här nere i Oz. Oprah Winfrey har tagit 300 av sina trognaste amerikanska tittare hit i ett Qantasjet fluget av självaste John Travolta. Han är ambassadör för Qantas, så valet var inte enbart för han har pilotutbildning och nära vän med Oprah. Han flög alla gäster, medan Oprah flög sitt privatjet. De ska vara här till den 16 december (tror jag...) och de ska filma två avsnitt av hennes show i operahuset i Sydney den 14 och 15. Någon har varit lite fyndig och kallar operahuset för Oprah-house när hon är här. Alla kanaler har något "exclusive" att visa om eller med henne på nyheterna och alla följer varje steg hon tar. Hon var på Hamilton Island och softade medan gästerna var på olika ställen i landet och filmades för att det sen ska klippas ihop till programmen som ska visas. Visst hon är stor i medievärlden, men här är hon större än drottningen. Lite väl hysteriskt om ni frågar oss.

I helgen åker vi ner till Brisbane och Surfers Paradise för att kolla på lite lägenheter. Vi vet inte än om vi kommer flytta ner dit, men hittar vi rätt boende så. Vi kommer att bo hemma hos Marika och Michael och lilla Larissa. Vi kommer att fira lite "förjul" med dom på lördagskvällen. Det är fyrverkerier, körer som sjunger julsånger och annat smått och gott. Vi åker hem på söndag efter en picknick med massa vänner. En tjejkompis från Indonesien gifter sig i Sydney den 29 december och det var många som inte kunde komma, så de beslöt sig för att ha ett litet firande på hemmaplan med vänner innan. Det är fullspäckat schema för oss, och vi kommer nog inte hinna skriva innan vi kommer tillbaka. Därför vill vi önska er en trevlig tredje advent!! Och som vanligt, glöm inte ljusen.

Många kramar från oss

Tomten?

Idag var vi tillbaka på playgroup. Moa fick ha på sig sina söta converse skor på sig (som hon fått av kusinerna) så hon kunde vara både ute och inne och leka. Det var tur det, för idag var det tydligen finbesök av secret santa. Vi satt inne och pratade lite, Moa busade (på ett kanske inte alltför lugnt sätt) med lilla Ruben 8 månader och det satt några barn vid ett pysselbord och gjorde julpynt. De andra hade varit ute och ätit kakor, bullar, chips och annat gott inför julpausen men kom nu in för att vänta på tomten. Hade hoppats på att nån skulle klätt ut sig till tomte, men det var en av mammorna som delade ut julklappar.

Alla (utom de med små som Moa) hade köpt en klapp som skulle delas ut. Det är väldigt vad 15 barn och deras mammor låter i ett rum. Moa såg mer konfundersam ut än något annat och tog fart mot dörren. Man är ju inte sen att fatta vinken så vi gick ut och gungade lite, och gick runt i gräset en sväng. Det var lugnare och hon skrattade gott när vi tog fart, hon fick sitta i mitt knä för vi satt i "big kids swing" som de kallar den. Sen kom Mattias och hämtade oss så vi kunde låta Moa sova lite. Vanligtvis sover Moa mellan 10 och 11.30 men playgroup är 9.30 till 11.30 så hon är rätt trött när vi går därifrån. Men hon tycker det är så jätteroligt att vara där, så vi justerar lite de dagar hon är där.

Vi åt lite lunch medan Moa sov, en god thailunch för $10 är inte helt fel. Sen var det handla som stod näst på listan och nu är vi hemma och är redo för sängen efter en lång dag. Så god natt kära vänner! KRAMAR från oss

Andra advent

Efter frukost så packade Mattias en väska med saker som vi skulle ha med oss idag på en tur. Det var egentligen en sån dag man inte borde gå ut, utan sitta inne och dricka te och lägga pussel. Det var mulet och regnet hängde i luften. Upp i bergen körde vi, molnen hängde tungt över topparna och regnet tilltog snabbt. Det regnade så mycket ett tag att man knappt såg ut genom rutan. Tur att man har en make som vet hur man kör i diverse kaotiska väglag. Vi körde ut mot en liten mysig ort som heter Kenilworth, där regnet minskade betydligt men inte nog för att man skulle gå ut, vidare mot Maleny och till sist Montville. Vi tog en lunch i Montville där vi även fick syn på en liten koala sittandes i ett eukalyptusträd. Meningen var egentligen, berättade Mattias, att vi skulle promenerat till Kondilila falls national park i Montville, men det regnade lite mycket för att man skulle njuta av det. Så vi återkommer dit igen snart.

Vägen genom bergen är otrolig vacker och tropisk. Eukalyptusträd längs vägen som doftar underbart, enorma hus med utsikt över vidsträckta landskap, djupa dalar med massor av kor på grönbete. Trots regnet så var det en fantastiskt mysig dag. Men framför allt ett härligt sätt att spendera andra advent på, med härliga familjen på dagstur över gröna ängar och höga berg täckta av dis och moln.

Nu sitter vi hemma och lyssnar på vågorna som slår mot stranden. Ha en mysig andra advent allihopa! KRAMAR!!

Pepparkaksjakt

Vi kommer precis från "the ginger factory" i Yandina som ligger en bit härifrån. Vi hoppades på att hitta lite pepparkakor men det fanns allt utom det. Ginger (ingefära) och chokladsås, gingermarmelade, ginger and honey bodylotion, ginger tea men bäst var ingefära, lime och chilisaft (styrka 8/10). Smaken av lime när saften når tungan och PANG där kom chilin, men av någon konstig anledning så kändes den svalkande.

Det var kul att se fabriken, man har ändå åkt förbi skylten ett antal gånger under åren. Det kändes lite som vilken turistattraktion som helst, kokböcker, nyckelringar med ditt namn på, "handgjorda" smycken, och allt möjligt annat som innehåller ingefära. Självkalrt missunnar jag dem inte men det kändes som det skulle varit mera, eller nåt. Kanske är vi inte urtypen av turist som de vill ha dit, eftersom vi spanar och egentligen inte köper något.

Fast den här gången köpte vi faktiskt något, chilisaften och vanilla and caramelfudge. Bara en liten bit men yummmm vad god den var. Hade tänkt att spara en liten bit av den till i kväll men på något konstigt sätt försvann den bara, eftersom vi inte hittade pepparkakor så blev det till att äta den i stället.

Så när ni nu på söndag äter en lussebulle eller pepparkaka, ta gärna en åt oss också. Och som förra veckan, glöm inte blåsa ut ljusen. Kramar till er från oss

Videolänken är uppdaterad i tidigare inlägget

Om det inte går att klicka direkt, kopiera in adressen i en ny websida.

uppdateringar och film

Nu har vi uppdaterat "lek och skoj" med de bilder som skulle varit med från början, det var tänkt som en liten bildserie men nätverket kraschade. Känns som en gemensam nämnare när det kommer till min dator... eller ja, kom till min dator.

Moa går ju som sagt bättre och bättre för varje dag, och jag har äntligen lyckats spela in en liten film till med henne. Så här är en länk till promenadfilmen med Moa: http://www.youtube.com/watch?v=VQ36Slho1JM (om det inte funkar att klicka, kopiera texten på en ny websida)

Nu sitter vi på Fratellinis och tar oss en latte, och använder oss av deras nätverk. Eftersom vi inte har något hemma får vi då och då ta oss ner hit, men det blir lite för många latte om man ska använda det som primärt nätverk :).

Glömde ju berätta förresten, Mattias hade namnsdag förra veckan. Den firades med blommor och frukost på sängen. Sen tog vi oss till Hogs breath café på Hastings street och åt varsin oxfilé med sallad och pommes. Mattias tog en med cocos och chilisås och jag tog en med salt och pepparcalamari med sweet chilisås. Det var helt fantastiskt. Vi skulle tagit en glass efteråt på New Zeeland natural (min favoritglasstillverkare) men man var så mätt så vi promenade på stranden och tittade på alla turister som njöt av solen. Vissa märkte man rätt fort om de precis kommit eller varit här en stund, solbrännorna gick från lite lätt rosa till pepparkaka. En lätt bris från havet, och perfekt värme ca 27 grader. Vi avslutade hemma med en god middag och lite gott rött vin.

Så från oss i sommaren till er där hemma i vinterlandet,

KRAMAR till nästa gång!

1 december

Idag är det första december och det är den första officiella sommardagen här nere. Än har vi inte haft över 30 grader, men det är ju bara början på sommaren än, så det kommer nog. Idag blir också Moa elva månader. Hon kryper aldrig längre utan nu går hon, gärna småspringande fram. Hon verkar tycka att livet är väldigt spännande och fyllt med utmaningar. Allt ska smakas på, allt ska undersökas och ju fler nya ljud hon hör desto roligare blir det. Hon säger mamma, pappa, där och lampa. Eller ja, pa och pekar på lampan :). Nu blir det snart fika med kaffe och glass. Så till nästa gång, kram från oss

RSS 2.0