Moa tio månader

Idag är den första november. Det är allahelgonadagen och Moas månadsdag. Hon har fått tre tänder och växer varje dag. Hon går mer medvetet, och kan balansera upp sig om hon trillar till. Häromdagen somnade hon i min famn och efter ett tag började hon att fnissa, som till slut blev till ett gapskratt som hon så klart vaknade av och fortsatte skratta. Undrar vad eller vem den drömmen handlade om. Hon är glad mest hela tiden, utom just idag. Nu är det hennes tur att åka på förkylningen. Hon har feber och vill bara bli buren och kramas och gnäller om hon inte får. Hon är inte så snuvig eller hostig men febern räcker för att hon ska bli matt. Det finns inget mysigare än att gosa med Moa, men just nu blir det lite värmeslag för oss alla tre. Jag är varm, Mattias är varm, hon är varm och det är varmt ute. Men vi får turas om och ge henne febernedsättande och massa vatten och kramar så blir hon nog frisk. Så den här månadsdagen kommer att spenderas lugnt och mycket gosig.


Kram från oss

Förtydligande till sporthelg

Har ändrat i inlägget nedan, men kan förtydliga ändå att Spring Carnival handlar om hästar och galopprace och inget annat. Missade den lilla vitala informationen märkte jag.

Sporthelg

Den här helgen är i övriga västvärlden en helg då man minns sina döda, och barnen skrämmer grannar. Men här är det en helg som är helt dedikerad till sport! Självklart har de halloween här också, men det som märks mest är i sportens namn. Eller ja, låt mig definiera om det senare… Här i Noosa så är det den ”most festive weekend in Queensland” på året.

Det är Noosa Triathlon, som till en början var lite en liten kul grej som en man härifrån kom på för 25 år sedan för att få ihop lite vänner på sportaktiviteter. Det är simning 1500 m i kanalen som går igenom staden (och så att inga hajar eller surfvågor är i vägen), cykling 4 mil och springa 1 mil. Detta event har sedan dess vuxit till ett event där de i år fått säga nej till ca 4000 anmälningar. Alla hotell, motell och resorts är fullbokade hela helgen. Så hade man haft en lägenhet här hade det inte varit några problem att hyra ut den över helgen. Såg en annons där de hyrde ut en trea för $750 (ca 5000 SEK) för tre dagar. Det har varit ett underbart varmt och soligt väder idag så det var nog väldigt jobbigt. Vi drog iväg till Coolum och drack kaffe istället. Jag har fått förkylningen nu, och låter som en blandning av Refat El-Sayed och Bobcat Goldthwait (Zed från Polisskolan). Mattias är inte helt frisk ännu heller så man var inte så sugen på att trängas med en massa folk.

Den andra stora sporthändelsen idag (lördag) är Victoria Derby i Melbourne, som är den årliga inledningen på Spring Racing Carnival som är en hästfest utan dess like. Lördagen inleds på Flemington Raceway, den så kallade Derby Day, ett galopprace på 2500 m. Den hålls årligen varje lördag innan Melbourne Cup, som är så att säga THE race… Det är en total prispott på AUD $ 1 500 000 (ca 10 MSEK) och AUD $ 10 000 (ca 67 000 SEK) i pokaler. Melbourne cup hålls den första tisdagen i november. Ett lopp som börjar klockan 15 och är 3500 m, och det kallas krasst för ”the race that stops a nation”. Nu pratar vi inte OS stopp, utan TOTALT stopp. Alla företag är stängda, hitta en butik som är öppen och du är duktig, skolor stänger, ja ALLT utom pubarna. För det är det jag skulle återkomma till, det är ett event där det handlar mer om lyx, bubbel och flärd än själva racet. Tjejerna ska ha hattar (yvigare desto bättre) vackra klänningar typ cocktailklänning, läckra skor med matchande väska, herrarna i kostym med kravatt eller fluga och även här gärna hatt. Drycken för dagen är bubbel, bubbel, bubbel och åter bubbel. Förstå att man har en hel DAG ämnat åt att bara dricka bubbel, OCH den är förlagd på en tisdag, JÄMT! Saken är den att är du inte där så har du Cupday vart du än är i alla fall; på pubar, bistron, hos vänner, i parken ja i stort sett överallt. Helt fantastiskt. I år är det dessutom det 150e racet, så festen lär bli något av det lilla extra. Ska bli kul, men då varken hatt, kostym, cocktailklänning eller läckra skor finns i vår garderob får vi väl nöja oss med lite bubbel för dagen. Blir det inte för att det är cupday, så får det bli för att gratta Camilla Wiklund som fyller år på tisdag. GRATTIS MILLA!!!





KRAMAR från oss

Blodvite och blåmärken

Stackars liten Moa som är så ivrig och glad. Det blir lätt tårar och stort behov av tröst numera. Häromdagen var hon så lycklig efter sitt bad att hon höll i badkarskanten och hoppade av glädje när hon såg vattnet rinna ner i avloppet, och såklart så hamnade kanten under hakan och de två små sylvassa tänderna gjorde litet hål i tandköttet. Innan man hann förstå att det inte var så farligt gick hjärtat i 180!! Nu var det bara några droppar blod, men det gjorde nog väldans ont. Hon älskar ju oxå att gå runt vårt bord, och släpper gärna för att gå själv men ibland så händer det att hon ramlar och slår i pannan eller hakan i bordet. Så just nu har hon ett blåmärke på kindbenet och ett rätt över ögonbrynet. Alldeles nyss ville hon ut på balkongen men snubblade till och hamnade med benet på listen (där skjutdörrarna till balkongen sitter) och har nu ett nytt härligt blåmärke på smalbenet. Men trots allt så är hon så härligt lätt att trösta, ge henne en stor kram, låt henne krama giraffen (tack igen för den Claudia!!) och nappen så är hon glad igen. Bäst just nu enligt Moa är att dansa, bli kittlad och bada (trots blodvite)


Ahhhh

Igår var vi i Brisbane över dagen och njöt av värmen. 27 grader i skuggan, så en varsin isglass var väl behövd. På vägen hem stannade vi till i Redcliffe och tog en fishermans basket med blandad paneraf fisk och seafood med lite pommes till. Yumm!! Nu sitter vi på balkongen och njuter av 25 grader värme, inte ett moln så långt ögat når. Vi läser söndagstidningen, har avnjutit en croissant och en varsin latte under parasollet medan Moa njuter av sin förmiddagslur i vagnen. Vi hörde att det snöat hemma, mysigt!

Stranden från en lite högre höjd,


Eller varför inte kanalen i Noosa,

föräldraledighet

I vissa anseenden är det fantastiskt att vara här nere. Vi läser om vädret hemma med minusgrader, snö och vindar och här ligger vi och har det gott i värmen. Men samtidigt får man vara otroligt tacksam att vi kan vara här nere med mammapeng. Tack vare att vi är gifta och Mattias studerar så får jag ta med mig ersättningen, trots att vi är utanför EU.

När vi talar om för vänner här nere att vi i Sverige har betalt i 16 månader delat lika mellan föräldrarna så blir de väldigt, kan man säga, chockade. Här nere så får de från och med 1 januari 2011 betalt 570 AUD (ca 3760 SEK) per vecka i 18 veckor från staten. De f år vara hemma i 52 veckor om de vill, så länge alla veckor tas ut innan barnet är 1 år, och det delas lika mellan mamma och pappa. MEN det är 18 veckor betalt, resten är obetalt. Vem vill inte vara hemma med sitt barn under det första året?

Moa tog sina första steg igår utan att hålla i sig i något, och hon utvecklas massor för varje dag. Hon älskar att få äta själv, men dessvärre med mattan inomhus blir det inte så ofta som hon vill. Hon pratar mer och mer, ta för titta, dada och tittar på Mattias, mamamama och tittar på mig. Skulle vi bo här skulle vi inte få uppleva allt som händer med henne tillsammans med henne utan hon skulle få vara med barnflicka eller dagispersonal. I Sverige anses det heller inte kontigt att föräldrar delar lika på ansvaret. Här nere har det precis kommit ett upplägg som ska ge pappor flexibla arbetstider, så att de kan umgås mera med sina barn. Tidigare har det varit mammans ansvar, och hon har fått begära flexibla tider. Arbetsgivaren har även full rätt att neka detta och säga upp personalen, efter de 18 veckorna vill säga. Men att inte förrän 2010 ge pappan den rätten att umgås med sina barn är lite sorgligt.

Så för er som är oroliga att vi stannar kvar här nere kan vi lugnt säga att; ja kunde vi ta med värmen och havet – ABSOLUT, men med tanke på allt vi i så fall väljer bort – nej vi stannar inte.






KRAMAR från oss här nere

En lördag

Det blev inga 40 mm regn med hagel åska men däremot 18 mm regn och storm. Men men, i morgon har de lovat vackert väder.

Idag är Mattias lite bättre, men det är svårt att ha en jämn temperatur här inne i lägenheten.  Antingen är det jättevarmt, eller som nu kyligt och lite för svalt för en förkyld. Men te med honung och skratt från Moa ska nog lösa det.

Idag bjöds det på grillade kalkonklubbor med potatisklyftor till. Supergott, och alldeles lagom med mat. Kycklingklubbor är ju inte så stora, medan en kalkonklubba nästan ser lite grotesk ut.

Och så måste vi tala om att Moa tog några fler steg idag. Hon höll i gardinen när hon tog fyra eller fem steg. Utan att veta att det egentligen inte var ett stöd hon höll sig i. Så snart!!!

Hoppas skörden gick bra Ulf, och att vinet kommer att bli bra. Hoppas vädret var med er, både för skörden och för efterföljande grill!


Och Tove, GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!!! I morgon alltså.

Kramar till er alla så länge

djur å sånt

Måste ju nämna lite djurliv här nere. Det är så härligt att sitta på balkongen och höra alla fåglar flyga utanför. Häromdagen så flög två yellow tailed black cockatoos (svarta kakaduor) förbi utanför. De var jättefina när de swooshade förbi med deras långa svart stjärtfjädrar. Moa hör de färgglada lorakeets men hon kan inte se dem för de sitter i de gröna träden men hon lyssnar väldigt intresserat när de sjunger.


För drygt en vecka sedan så åkte Mattias iväg en snabbis med bilen och ringer upp mig efter en stund och låter lite skärrad på rösten och förklarar att han trodde det låg en två meter lång gren på vägen utanför oss, och skulle väja för den när han upptäcker att det är ju en ORM!! Jag vågade inte kolla ut för att se om jag såg den, men upptäcker när jag är ute med Moa att jag kollar gärna extra på grenar om de verkligen är ”grenar”…

Igår var jag ute och handlade lite medicin till Mattias som mitt i allt har gått och blivit jätteförkyld, och på vägen hem så satt det en sten på vägen som rörde sig. Visar sig vid närmare koll att det är en ödla på ungefär tre dm som ligger och solar sig på trottoaren.

 

Moa har precis vaknat från hennes förmiddagslur och vi ska ut och fixa lite fiskgryta som hon ÄLSKAR! Känns som ett bra betyg när hon tar en sked och bara säger mmmmmmmm. Jag ska ordna lite lunch till mig och Mattias också. Lite minestronesoppa en blåsig lite kylig dag som denna passar bra, sen är det gott med varmt när man är sjuk också. Han är bara förkyld, men det är lagom jobbigt!

 

Bäst just nu enligt Moa; Kiwi (eller ja frukt i alla möjliga former), klättra, och leka i sin koja med pappa.

 

KRAM till nästa gång

 

just, glömde ju nästan säga att det är tre tänder på g i överkäken så just nu är det väl sisådär med sömnen...


Helg i Brisbane

I fredags var vi i Brisbane och hämtade en espresso maskin så vi äntligen kan dricka gott kaffe hemma. Dessvärre så blir bloggen lidande av det eftersom vi inte går ner till fiket där de har WiFi och tar oss varsin latte. Men vi ska bättra oss så det blir lite mer regelbundet.

Vi passade på att hälsa på Thomas, Tania och Finn på kvällen där vi ordnade lite Aussie barbecue tillsammans med Marika och lilla Larissa. Det var mycket trevligt och gott med korv, kött, potatissallad och lite vin på det. Det är så roligt att vi alla som pluggade ihop har nu fått barn som är nästan lika gamla. Finn är född i september, Moa i december och Larissa i maj, så det blir extra roligt att hålla kontakten med dem.

Eftersom de bor i närheten av Ikea så passade vi självklart på att åka dit och shoppa lite prylar, lite singoalla, gifflar och ja just det espressoglas och handdukar. Det ser ungefär likadant ut som vilket Ikea i världen som helst, så det känns nästan som hemma. Fram till att man kommer ut och det är varmt, inte isande oktobervindar.

Lördagen spenderades med att fika lite i West End, och äta lite frukost för att sen ta oss till Emma och James nya hus i Carindale. Det var jättekul att träffas igen. Emma och jag jobbade tillsammans på Hemtjänsten och hon åkte ner hit för att plugga och blev kvar för hon träffade kärleken. De hade ett stort och fint hus, med mycket trägolv som är lite ovanligt här nere (Australiensare har en skum förkärlek till heltäckningsmattor). De mådde båda bra, och Moa ficka gå av sig lite med Emma. Så härligt att se att hon kan vara hos vem som helst och bara vara så där glad.

Sen var det dags att åka hem till Sunshine Coast och åka igenom ett oväder utan like. Solen går ju ner här vid halv sex och då är det svart, så när vi åkte hem så regnade det och stormade så bilen gungade. Som jag nämnde tidigare så har det ju regnat och stormat här nere, men att det skulle regna 200 mm (300 mm på vissa ställen) och stormbyar uppemot 90km/h i södra Queensland visste man inte. Vägar rasade sönder av floderna av vatten, folk förlorade sina hem, bilar drogs med av vattnet., stränderna på gold coast är eroderade så det är tre meter höjdskillnad mellan marken och havskanten då vågorna var så våldsamma. Men för att se det positivt så är deras dammar (de återvinner inte vatten utan är beroende av regnvatten) 100 % fulla gentemot 16 % för tre år sedan när torkan var som värst.

Så idag sägs det att det kommer ännu mera oväder och en varning har gått ut, men jag hoppas det inte blir så farligt som de säger med hagel, kraftiga vindar, regn ca 40 mm och åska...

Till nästa gång

Kramar

här är en bild på vågorna som var dagen efter ovädret... Notera att ingen surfare finns att se.


å nu blir det mer reklam

I ett reklaminslag på tv så ligger en herre på knä i ett vardagsrum och frågar om du har problem med fläckar på mattan, eller kanske tom ohyra? Vaddå ohyra i mattan?? Riv ut den och skaffa trägolv!! Tur att vi precis haft en engelsman här som tvättat mattan åt oss. Det är jättemysigt att gå på, men lite för varmt om sommaren i och för sig lagom varmt om vintern men inte så lätt att hålla rent när man har en liten tjej som hittar ALLT på mattan som kanske går att stoppa i munnen och smaka på...

De älskar sin reklam på tv. Det går ca fem till sju minuter mellan reklamavbrotten på vanliga program och ca 12 minuter mellan avbrotten i filmer! Man hinner bli tokig mellan varven. De älskar också allt som har med bakteriedödande att göra. Har inte sett en reklamfilm för bakteriedödande medel på flera år hemma. Här nere är ALLT fullt av bakterier och då allra helst i ditt eget hem. I en reklam klättrar en liten kille på soffan och mår gott, men kolla lite närmare – inzoomning av inuti soffan – och där lever MASSOR av bakterier. Men mamma är snäll och sprayar Glen20 som dödar 99,9 % av bakterierna. En annan visar en hushållstvål i köket där barnet ska tvätta händerna, mamma stoppar och säger nej det är FULLT av bakterier och ställer fram en tvålpump som är automatisk vilket gör att du inte behöver ta på den. Superbra idé om man är på en flygplats, restaurang eller så men i familjen!!! Eller en tredje (jag måste) där de (igen; familjen) har en näsduksförpackning som självklart är FULL av bakterier och den byts snabbt ut mot ett rör med bakteriedödande näsdukar som tar med nästa näsduk när du tar den första; så du slipper få bakterier på händerna...

och folk undrar varför allergier och astma ökar så här nere....

KRAM

Ännu mer dåligt väder

Moa sover middag och Mattias pluggar. Diskmaskinen går för fullt och det öser ner ute. Det är kaos i Queensland med översvämningar, stängda vägar, nerblåsta träd osv osv. De mätte upp stormbyar på 90 km/h och regnet mätte igår till 79 mm här på sunshine beach, och det regnar mer idag, i sidled. Det är tydligen det värsta de sett på många årtionden. Så är det väl i och för sig att leva i ett land där allt är extremt... Men det är som alla säger, bönderna behöver vattnet. För oss andra får vi se fram emot en härlig mygginvasion istället. Kram!!

Dåligt väder

Det är sk storm seasons då det åskar och regnar i stort sett hela tiden så man kan inte göra så mycket annat än plugga och leka med Moa. I natt stormade och regnade det så man trodde huset skulle blåsa bort. Enligt väderbyrån så var det stormbyar på 35 km/h. Så, när vädret tillåter oss att gå ut så återkommer vi till allt.

Moa håller på att få två tänder i överkäken och det kliar något så gruvligt på liten så vi hoppas de spricker igenom snart. Men annars är det tandborstning, hennes gröna boll och kyckling som är bäst just nu.

kramar från oss

smått å gott

Nu var det några dagar sedan vi hördes, och det är många av er som frågar om vi har Skype. Det har vi men vi bor i ett penthouse där det inte ingår internet tyvärr, och på ett kontantkort räcker inte Skype till mycket. Självklart finns det cable internet, ADSL och mobila bredband att ordna om vi vill det. Men då vi bara bor i lägenheten i 3 månader finns det ingen anledning att skriva upp oss på ett 24 månaders abonnemang som kostar en mindre förmögenhet. Man kan ta med sig abonnemanget till det nya stället men det är en kostnad på flytten som då tillkommer, och det är inte gratis. Så vi får leva med att vara lite otillgängliga ett tag.

Moa blev 9 månader igår, den första oktober. Det firade vi med att åka till Gold Coast och köpa en espressomaskin, ta en tur till Harbour Town shopping Village och kolla på lite kläder, hälsa på våra vänner Jordan och Natasha och ta en kaffe i deras nya café, hälsa på Sam som jobbade på fiket på Mount Glorious dit vi åkte med motorcykeln när vi bodde här, en tur till Marika och Michael som vi pluggade med här nere och träffa deras fyra månaders dotter Larissa. Heldag med många turer hit och dit, och det var kul att få träffa dem alla. Vi har inte hunnit träffa alla här ännu, så det blir garanterat fler turer neråt kusten.

 

Moa trivs jättebra här nere. Hon utvecklas massor varje dag, och det går fort. Hon promenerar fort runt bordet nu hon håller fortfarande i sig men hon vågar släppa taget för att känna efter balansen. Hon kryper fortare än man kan hinna med, och det bästa hon vet är när man lägger sig ner och kryper med henne. Det gör att hon TJUTER av skratt. Hon pratar jämt, som sina föräldrar, fast mera mamamamama och dadadada men det låter som att det snart kan komma några ord från henne. Hon äter mer och mer mat, vilket är roligt. Vi började ju lite i fel ände när det kom till att introducera maten, och gav henne mer frukter än grönsaker. Gott och jättenyttigt men prova att ge en potatis eller ärtpuré när man har vant sig vid äppelpuré. Men nu äter hon spagetti och köttfärssås, lamm och grönsaksgryta, nudlar och grönsaker, kött och sötpotatis och självklart frukt i mängder! Så liten växer och frodas och ser ut att må riktigt bra.

 

Se Moa promenera på länken http://www.youtube.com/watch?v=3SibUugnqx0

 

Vi håller på att planera för en roadtrip på ca en månad, från det att vårt kontrakt på penthouset går ut i december så åker vi i ca tre till fyra veckor ner till Sydney och är där ett par dagar, ut till Hunter Valley för att prova lite viner, ut mot Blue Mountains och se på vidunderlig utsikt och härlig natur. Sen vidare mot Melbourne och utflykter därifrån, en tur på Great Ocean Road, vidare därefter mot Adelaide och Barossa Valley och de övriga vindistrikten runt om, vilka är en hel del så vi återkommer om vilka det blir. Det ska bli fantastiskt kul att åka, och vi ser fram emot det alla tre. Ja, Moa vet ju inte om det men hon tycker säkert det är roligt.

 

Mattias pluggar på biblioteket, och det går bra för honom. Just nu läser han Management control systems och History of Management. Livet är annars som det ska vara, vi njuter av att det är sol ibland, det regnar lite och åskar lite. Man tar en promenad på stranden med Moa i babybjörnen. Så vad annat finns det egentligen att göra när det regnar? Tja, inte mycket mer här än hemma. Man får vänta ut det helt enkelt, och göra det bästa av det hela. Skillnaden är väl att det är lite mer regnmängd här än hemma. Kan säga att vädret inte är det man önskar sig just nu, men för att se det positivt så är det bra för bönderna som behöver vattnet.

Till nästa gång kära familj och vänner så önskar vi er en härlig början på höstveckan!

Många kramar från Emma Mattias och Moa


RSS 2.0