South australia winecountry

Då har vi gjort en liten del av Barossa valley, Eden valley och McLaren Vale med vingårdar som Wolf Blass, Penfolds, Jacobs Creek, Saltram, Yalumba och Hardys. Området ligger en timme med bil utanför Adelaide. Det är självklart många många fler än de jag nämnt, men dessa är de vi har hemma i Sverige. Det är enorma vingårdar med gröna frodiga vinrankor som man åker förbi, där landskapet runt om är bränt och kalt. Det påminner lite om den afrikanska savannen. När vi gick ut ur bilen slog den torra hettan mot oss, 36 grader och ökentorrt så det var en fröjd att komma in i gårdarnas svala cellar door där vi  provade vinerna. Vi provade en massa olika viner såsom riesling, viognier, chardonnay, sauvignon blanc, grenache, shiraz, merlot, cabernet sauvignon och pinot noir. Det var roligt i många anseenden, dels att se en del av vingården av det vinet vi faktiskt dricker och dels att få lite bakgrund och info från sommeliererna på gården. Det är helt gratis att prova deras viner, så det enda som kostar är om du köper flaskor eller om du äter lunch för det kan de ta betalt för!

De varierade i prisklass allt från 150 kronor flaskan till 1300 kronor flaskan. Den för 1300 var en '03 Penfolds Magill Estate shiraz. Mattias smakade den eftersom jag får migrän av shiraz. Jag sippade lite av den och smaken var nog det bästa jag känt, pepprig med mycket bär och smaken höll sig kvar länge i munnen. Tom efter en halvtimme i bilen kunde man känna smaken av den. Helt fantastisk!

Att ha Moa med på vingårdar gick jättebra. Hon tyckte det var skoj med alla som pratade med henne, så hon var väldigt nöjd. Moa är nog för sin ålder expert på viner vid det här laget.

I kväll körde vi tillbaka mot Mount Gambier och åker genom Limestone Coast som går inåt landet istället för längs kusten. Där körde vi igenom ännu fler vingårdar med vinfält som är större åkrarna hemma. Grönt, frodigt och inte så kargt som längre norrut. Det man kan tänka på är ju i och för sig att Barossa valley ligger runt bergen utanför Adelaide och efter det ligger the outback så det är inte så konstigt att det är torrt. Lindemans har fält här, Penfolds likaså och en hel del andra. Det är ett kallt klimat här så det är mycket riesling och shiraz, kallt såsom i genomsnittstemperatur. Det blir minusgrader på vintern och det är relativt kallt på sommarnätterna.

Det var fantastiskt härligt att ha sett det, fått smakat det och framförallt upplevt det. I morgon bitti bär det av till Great ocean road igen och turista lite, sen vidare till Melbourne och Yarra valley för mera viner.

Kram och god natt till er alla!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0