Vinprovning i Adelaide

Bilresan från Mount Gambier till Adelaide tog ca fyra timmar. Under den tiden hann vi inse vilket otroligt kargt landskap vi körde igenom. Vi tog inlandsvägen (rekommenderas inte för er som kommer ha vägarna förbi). Från att ha sett det gröna frodiga Queensland och New South Wales till Victoria och nu ett utbränt kalt landskap med enorma boskapshjordar som går på de gula ängarna. Vi körde förbi skyltar vid infarter som snällt välkomnar oss till "the station" så det är inga småytor bönderna här har att röra sig på.

Vi kom fram till Adelaide på eftermiddagen igår och gick ut för att äta middag i stort sett på en gång. Sen gick vi runt en stund men kände rätt fort att vi nog gärna gick tillbaka till hotellet och ta det lugnt. Det blev en tidig kväll.

Idag vaknade vi och gick ut till en stekande het stad. Det var lite moln på himlen och 29 när vi gick ut vid halv tio och ökentorr luft. Det hann bli 36 innan dagen var över. Vi tog oss från hotellet till National wine centre of Australia som ligger i city i anslutning till botaniska trädgården. Det är ett samarbete mellan Adelaide stad, University of Adelaide, Adelaide hills, Barossa valley och Adelaide turism. Där lagrar de en flaska av varje årgång från varje vinproducents viner i regionen. Vi gick en tur runt deras vinutställning. Den visar ett urval av druvor som odlas mest i regionen, och även en 150 år gammal vinranka som anses vara den äldsta i världen. Australien har klarat sig relativt bra när det kommer till sjukdomar hos vinrankorna, därför har den kunnat bli så gammal. De hade även korkar från olika tider, glas som används för vilka viner, olika flaskor som använts genom åren och två jätteväggar med etiketter från varje producent som finns i regionen. Det finns en hel del ska jag säga.

Vi avslutade med vinprovning. De vi drack var två olika provningstyper där den ena bestod av '09 hewitson lulu sauvignon blanc, '08 mountadam chardonnay, '07 mollydooker two left feet (cabernet, merlot, shiraz) och den andra bestod av '01 wolf blass white label chardonnay, '06 yangarra high sands grenache och '05 green point shiraz. Alla var väldigt smakrika och det var lätt att hitta de dofter och smaker som beskrevs på informationsbladet man fick med. Vinnaren för mig blev dock yangarra grenache för att jag är så barnsligt förtjust i blåbär. Mattias vinnare blev klart green point shiraz. Moa blev vinnare hos servitriserna.

Efter det gick vi och tog en glass och vandrade hemåt genom stan. En rätt mysig stad, men underlig på något sätt. Sist jag var här kände jag inget speciellt för den och det är samma sak denna gången. Mysig men rätt intetsägande och lite sömnig.

I morgon bär det av till Barossa valley för mera vinprovning.

Så till nästa gång, kramar från ett hett Adelaide

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0