Kuststäder och vingårdar

Lördag morgon tog vi oss allihopa ner med bilen till Mornington peninsula. Det är en två timmars biltur söder om St Kilda. Där finns stränderna där de fina färgglada strandhytterna finns, tänk badfilmer från 50 talet. Det är en liten stad men med desto fler folk och turister. Idag var det inte så varmt, ca 20 grader och molnigt och förbannat blåsigt. Så vår ide att lägga oss på stranden ändrades snabbt. Vi gick istället och åt frukost och tog en promenad genom stan. Längs med gatan står den ena nyare och större bilen efter den andra, Porsche, Ferrari, Mercedes och en hel del BMW, och faktiskt en hel del Volvo. Tydligen ligger många av Melbournes dyraste hem där så det är kanske inte så konstigt att man såg de fina bilarna.

Eftersom vädret var si och så så åkte vi vidare ner mot Sorrento som ligger vid kusten. Det finns en klippa som heter London bridge och den påminner faktiskt om London bridge. Det blåste väldigt mycket så vågorna var väldigt höga och det var inte så vidare inbjudande till bad. Jerome berättade att en av deras tidigare premiärministrar gick ner och simmade där (länge sen) och han försvann spårlöst. Tydligen misstänker vissa tyskarna och andra ryssarna men det är kraftiga strömmar och starkt vatten (och en hel del stora fiskar) så man har inte en chans om du dras ut på djupt vatten.

Sen åkte vi vidare mot Flinders och åt lunch. Varsin tbensstek med svampsås som faktiskt var sådär. När de skriver att de tar sina råvaror och smaker på stort allvar så förväntar man sig lite av en smaksensation men kocken måste varit på dåligt humör. För visst var det gott, men absolut inte värt att stanna till igen för.

Så vidare mot Red Hill och besökte två vingårdar. Den ena gick Mattias och Jerome in och prövade deras 2009 års chardonnay och pinot noir som var lite sådär enligt utsago. Jag och Moa lekte av oss på gräsmattan framför alla vinrankor. Det var en hel del fotbollsplaner med viner där. Det var vackert men inte så mysigt, och restaurangen hade precis stängt så vi åkte vidare till en vingård runt hörnet som hette Pier 10 där jag smakade lite viner. Det var bl.a. pinot noir, pinot grigio och chardonnay (unoaked) där jag måste säga att gemensamma nämnaren var kraftiga fruktsmaker. Deras rankor är ännu unga, ca 15 år men deras ägare som vi hade provningen med berättade att klimatet och jordmånen har gjort att nu kommer smakerna fram i frukten på ett sätt som det inte gjort tidigare, och det kändes. Friska och fräscha smaker. Dock kan jag väl säga att sparkling pinot noir var väl inte direkt en höjdare. Kanske skulle funka till en mörk fransk chokladkaka med grädde, men knappt det. Smaken av hallon, körsbär, blåbär och jordgubbar blev lite för mycket med bubbel och kändes nästan som kolsyrad saft mer än mousserande vin. Vi fick en trevlig pratstund i alla fall och vi köpte med en flaska vitt Pier 10 Giotto (pinot grigio och chardonnay) för A$22. Tänk om man kunde göra så i Sverige också! Hejja gårdsförsäljning!

Sen bar det vidare hemåt genom vackert landskap med många stora gårdar, både häst-, kor- och vingårdar och gröna ängar. När vi kom hem fick Moa middag och sen gick vi ner till lekparken så hon kunde leka av sig lite. Nu sover hon sött i sängen och är helt slut efter ännu en dag av äventyr. I morgon bär det av mot Great ocean road på vägen till Adelaide, där vi ska se ännu en London bridge, tolv apostlarna och en massa andra fantastiska klippformationer. Lunchstopp i en mysig stad som heter Apollo Bay. Återkommer om vidare uppdateringar då.

Kram och god natt till er alla!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0