Sverige i världen

Det är alltid lika fascinerande när man är ute och reser i världen att se hur Sverige och svenskar sätter spår. Nu menar jag inte bara IKEA som finns överallt och alltid har kanelbullar, chokladbollar, lingonsylt och köttbullar. Utan nu menar jag mer vanliga produkter och affärer.

På en bakgata i Manly, Sydney, fanns det ju en liten butik med svenska (ok nordiska) designprodukter såsom svenska träskor, marimekko produkter, Ittala produkter, Efwa Attling smycken, någon-för-mig-okänd-svenska-som-designar-smycken produkter, Pilgrim smycken och så klart DAIM i en skål vid kassan! Längre in fanns en kyl med ABBAs sill, Marabou chokladkakor, fläder- och lingonsaft, kaviar och Pripps julöl. Det var skoj att se, men väldigt dyrt om man ville köpa. Men ändå, det fanns där.

På Mount Tambourine fanns förut en restaurang där de serverade hemmagjorda köttbullar med potatis och brunsås. Den ägdes av en svenska och hennes australiensiska man. Den finns tyvärr inte längre, men de som ätit där berättade att det var gott.

I Singapore när vi åkte city sightseeing så åkte vi igenom Arab town och där på hörnet ligger ett litet sött hörncafé (ni som känner mig vet ju att jag alltid är på för en god kopp kaffe så man håller alltid ögonen öppna) som heter Fika, Swedish café. Vi hann inte gå dit, men någonting säger mig att de har svenska hemlagade kanelbullar där.
Mattias har lovat att vi går ditt innan vi flyger mot Stockholm.

När vi var och handlade i Kuala Lumpur så fanns en liten kyl vid kassorna där det fanns svenskt snus. "General snus, Sweden's most sold snus". Normalt sett så är det otroligt svårt att få tag på snus om man inte har någon kompis som kommer och hälsar på från Sverige. Jag vet att kompisar som snusade när vi pluggade i Australien hade ordnat ett importtillstånd från Swedish match som intygade att detta är godkänt i Sverige och det är enkom för privat bruk. Två stockar åt gången fick importeras. Men i Malaysia som är strikt på alla de sätt när det kommer till allt som är icke-muslimskt, finns det enkelt för den snusberoende att köpa.

I Thailand finns det svenska spår överallt; Wasa knäckebröd i vissa mataffärer, thailändare som säger tjena tjena när man går förbi deras affär, en affär som säljer "äkta svenskt smågodis (skylt på svenska), Pharmacy där det står "vi talar svenska" på en skylt och dessutom heter "Pharmacy / Apotek", svenska kockar på resturanger som märks på menyn. Några av de hetaste restaurangerna är svenskägda, Two chefs och Karlssons grill (de serverar plankstek och svenska pizor) och för att inte glömma det antalet svenskar som man möter överallt och ingenstans.

Så varän i världen man åker så verkar lilliputtlandet Sverige göra avtryck så man alltid har nära hem. Rätt intressant faktiskt. Eller som de säger i sällskapsresan "finns det svenskt kaffe på hotellet?".

Kramar från oss så länge.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0